Meke Gölü: Nazar Boncuğuna Benzeyen Doğa Harikası

9 bin yıl önce oluşan, Konya'nın Karapınar ilçesindeki, nazar boncuğuna benzetildiği için "Dünyanın Nazar Boncuğu" diye anılan Meke Gölü, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

Yaklaşık 9 bin yıl önce oluşan, Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan nazar boncuğuna benzetildiği için “Dünyanın Nazar Boncuğu” diye anılan Meke Gölü, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Son zamanlarda bilhassa yaz aylarında kurumaya yüz tutan Meke Gölü‘nde, kış aylarında bölgede artan yağış miktarına bağlı olarak yer yer oluşan su birikintileri ve kristalleşen toprak görüntüsü doğa severlerin dikkatini çekmeye devam etmektedir.

Geçmiş zamanlarda tuz üretimi yapılan Meke Gölü‘nde içeriğindeki tuzdan dolayı kompleks yapılı canlılar yaşayamamaktadır. Ancak tuz ortamına uyum sağlamış mikroorganizmalar ve bakteriler Meke Gölü’nde yaşayabilmektedir.

Suyun giderek azalmasından dolayı bakterilerin oluşturduğu görüntüler turuncu ve kırmızı renkli görünmektedir. Bölgenin böyle bir renge dönüşmesinin sebebinin şimdilerde mikroorganizmaların ve bakterilerin sayıca artmış olduğu söylenebilir.

Meke Krater Gölü İki Aşamada Oluştu

Jeolojik terimde “Meke Maarı” olarak adlandırılan Meke Krater Gölü konumu itibariyle hem Konya Kapalı Havzası hem de Türkiye için doğal güzelliklere sahip bir nadide bir yerdir.

Meke Gölü, çift aşamalı bir volkanik aktivite sonucunda meydana gelmiş jeolojik bir oluşumdur. Gölün geniş kısmını oluşturan ilk oluşum 4.5 milyon önceki bir patlamayla, diğer bölümü ise yaklaşık 9 bin yıl önce, yapının orta noktasında ikinci bir volkan bacasının meydana gelmesiyle oluşmuştur. İç alanının su ya da kar ile dolmasıyla bir nazar boncuğu görünümünü alıyor.

İlginizi çekebilir

Meke Gölü’nde Yaz Aylarında Azalan Su Seviyesi

Yaz aylarında yağış azlığından dolayı kuruyan Meke Gölü’nde, kış aylarında bölgenin aldığı yağış miktarına göre yer yer  su birikintileri oluşmaktadır. Kristalleşen toprağın görünümü pek çok kişinin büyük ilgisini çekmektedir..

Kuraklık ya da yaz aylarındaki buharlaşma ile biriken su kaybolmakta ve göl alanı böyle zamanlarda küçülmektedir. Bazen de tamamen kurumaktadır. Meke Gölü ve göl alanının çok yağış aldığı dönemlerde su seviyesi 10-12 metreye çıkabilmektedir. Yaz aylarında ise maalesef su seviyesi santimetreyle ölçülür duruma gelmektedir.

Meke Gölü’nün kurumasının ana nedeni bölgenin az yağış almasıdır. Ayrıca yeraltı sularının bilinçsiz tüketimi de yer altındaki nemli ortamın kurumasına ve su kaybına neden olabilmektedir.

Meke Krater Gölü Dünya Jeoturizm için önemli bir konuma sahiptir

Dünyada sayılı jeolojik yapılardan biri olan Meke Gölü, yerli turistlerden çok yabancı turistlerin ilgi odağı olan turistik bir yerdir. Gereken tanıtım çalışmalarının yapılması ile çekim merkezi haline dönüşebilir.

Keşfedilmeyi bekleyen bir yerler

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir