Bambu Ağacı: Sabırlı Olmanın Hikayesi

Bambu ağacı hikayesi çok eskilere dayanmaktadır. Bambu; Japonlar için dürüstlüğü, Çinliler için uzun ömrü, Hintliler için ise dostluğu simgelemektedir. Mistik bir bitki olan bambu; güç, esneklik ve dayanıklılığı da temsil etmektedir.

Bambu ağacı nerede yetişir?

Bambu ağacı, buğdaygiller ailesinden 10 farklı cinsi ve 1.450’den fazla alt türü olan genellikle Asya’da yetişen bir bitkidir. Dünya üzerinde daha çok tropikal iklimlere sahip; Asya kıtasının güneydoğusu, Hint ve Büyük Okyanus’taki adalarda yetişmektedir. Ayrıca Güney ve Kuzey Amerika ve Afrika’da da bulunmaktadır.

Bambu Türkiye’de nerede yetişir?

Yemyeşil Bambu Ağacı

Ülkemizde ılıman iklim özelliklerine sahip bazı yörelerimizde yetişebilmektedir. Ancak şunu asla unutmayın.

Böyle bir ağacı yetiştirmek sabır ve süreklilik gerektiren bir iştir. Onu yetiştirmenin ilk koşulu çok ama çok sabırlı olmaktır.

Bambu ağacı yetiştirmek çok sabır gerektirir!

Bu ağacının bize hayat dersi veren bir hikayesi vardır. Bambu ağacı yetiştirmenin, gösterilen büyük sabrın ve emeğin muhteşem bir sonuçla tamamlandığını görmek insanı adete şaşkına çevirir. Başarı büyük bir sabrın sonunda gelmektedir.

İlginizi çekebilir

Çinliler bambu ağacı yetiştirirken oldukça sabırlı davranırlar. Ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir.  İlk yılın sonunda tohumda hiçbir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp ve gübrelenir. İkinci yılda da bambunun tohumu filizlenmemiştir.

Bu tohum tahmin ettiğiniz gibi üçüncü ve dördüncü yıllarda da filizlenmez. Her yıl tohum sulanıp yeniden gübrelenir buna rağmen bir türlü bambu tohumu filiz vermez.

İşte sabırlı olmak diye buna denir. Çinliler büyük bir sabırla tohumun ekilmesinden geçen beş yıllık bir süreye rağmen toprağı gübrelemeye ve tohumu sulamaya devam ederler.

Nihayet bambunun tohumu beşinci yılın sonunda yeşermeye başlar!

Bambunun kökleri 5 yıllık süre boyunca metrelerce yerin altına doğru uzamıştır. Bundan dolayı çok kısa denilebilecek bir sürede metrelerce yüksekliğe ulaşır.
Bambu Ağacı 6 hafta içinde 27 metre uzamıştır.

Sabreden derviş muradına ermiş. Bambunun filiz vermesinden sonra 6 hafta gibi kısa zaman içinde ağaç, 27 metre gibi inanılmaz bir boya ulaşır.

Burada durup biraz düşünelim ve kendimize şu soruyu soralım: Bambunun tohumu 27 metrelik bu boya beş yıllık bir sürede mi yoksa 6 haftalık bir sürede mi ulaşmıştır?

Bu sorunun cevabını biraz düşününce herkes verebilir. Elbette büyük bir sabırla, bıkmadan usanmadan ısrarla yapılan her eylem, sonrasında heybetli bir sonuçla zafere ulaşır.

Bambunun kökleri 5 yıllık süre boyunca metrelerce yerin altına doğru uzamıştır. Bundan dolayı çok kısa denilebilecek bir sürede metrelerce yüksekliğe ulaşır.

Başarının Anahtarı: Sabır ve Süreklilik

Bizler de bambudan bir şeyler öğrenebiliriz miyiz sizce? İnsanoğlu genellikle sabırsızdır. Taleplerinin hemen karşılanmasını bekler. Başarılı insanlar ise büyük emeklerinin karşılığını çok sabırlı olmalarına borçludur. Her zaman söylerim başarı görecelidir.

Önemli olan ne istediğini bilmek ve bu uğurda mücadele etmektir. Gördüm ki zaman beni daima haklı çıkarmıştır. Bir Kızılderili Atasözü ile demek istediğimi tam olarak anlatmış olacağım:

Yollarım kapandıysa; ya kendime açık bir yol bulacağım, ya da yolumu baltam ile ben açacağım.

Kızılderili Atasözü

Erdemli insanlar için söylenen bir söz vardır: “İnsanoğlunun erdemi, meyvesini yiyemeyeceği meyveyi dikmesindedir.”

Birçoğumuz bazen hayatımızda bazı şeyleri ters gittiği düşüncesine kapılırız. Tüm bu terslikleri anlamaya çalışırız ve strese gireriz. Sabrımızın tam taşmak üzere olduğu işte o anda “Bambu Ağacının Hikayesi” size umut versin. Hayatımızın her anında göstermemiz gereken sabır için bu hikaye çok güzel örneklerden birisidir.

Küçük küçük atılan her adım bizi başarıya götürecektir. Son olarak bu hikayeye çok uyacağını düşündüğüm bir sözle bu yazıyı tamamlamak istiyorum.

Durmadan devam ettiğiniz sürece, ne kadar yavaş gittiğinizin bir önemi yoktur.

Konfüçyüs

Süreklilik ve sabır insanı başarıya götüren bir yoldur.

Bambu günlük hayatımızın neden vazgeçilmezidir?

Bambuyu günlük yaşantımızın içinde vazgeçilmez kılan iki tane önemli özelliği vardır. Bunlar; ekolojik ve suya dayanıklı olmasıdır.

  • Bambu hiçbir kimyasal katkı olmadan yetiştirilmektedir. Bambudan üretilen ürünler, bakteri ve mikrop içermezler. Yani bu ağaç hijyeniktir.
  • Bambu sudan etkilenmez. Diğer ahşap malzemeler gibi suyla temas ettiğinde eğilmez, bükülmez, zarar görmez.

Evlerinde sıcak, doğal ve zengin görünümlü, ahşabın doğallığını mutfağında kullanmak isteyen seçkin kullanıcılar için bambu çokça tercih edilmektedir.

Bambu Çerezlik
Bambudan yapılmış mutfak gereci

Aşağıdaki konular ilginizi çekebilir

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir