Lavanta Kokulu Köy: Lavanta’nın Başkenti

Türkiye’nin gül bahçesi Isparta ili, son zamanlarda adını lavanta üretimiyle adını duyurmaya başladı. Lavanta bahçeleri ile kaplanmış inanması zor ama adeta sihirli bir yer olan Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak Köyü lavanta kokulu köy olarak biliniyor.

Lavanta Kokulu Köy: Lavanta’nın Başkenti

Kuyucak Köyü ve civar köylerin lavanta ile tanışması 1970 yıllara dayanmakta. Gül ticareti yapan Zeki Konur ve  Nihat Yılmaz lavantayı Fransa’dan ülkemize getirmişler. Lavanta bitkisinin çok zahmetsiz büyümesi nedeniyle bölgede hızla yayılmış. Günümüzde Kuyucak, Kuşçular, Yeşilyurt, Kılıç ve civarı köylerde yaklaşık 350 hektarlık bir arazi lavantayla kaplanmış vaziyette.

Kuyucak bir göçebe köyü. Hamitoğulları Beyliği’nden Çil Hüseyin Ağa tarafından 1315 tarihinde kurulmuş. Isparta iline 50 km uzaklıktadır. Hane sayısı 100’ü aşmayan köyün nüfusu yaz aylarında artıyor.

Lavanta kokulu köy mevsimi ne zaman? Lavanta Köyüne ne zaman gidilir?

Lavantalar Haziran ayında tomurcuklanmaya başlayıp Temmuz başında çiçekleniyor. Lavanta hasadına başlanabilmesi için bitkinin çiçeklerini dökmesini bekleniyor. Lavanta bitkisi, Temmuz sonundan Ağustos ortasına kadar hasat ediliyor.

Türkiye’nin cennet köşelerine bir göz atın!

Kuyucak köyünün en güzel hallerini görmek istiyorsanız en uygun zaman, Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı başıdır.  Lavantanın mor halinin 3 haftalık bir ömrü var. Tam sezonda orada olmazsanız yalnızca yuvarlak bir çalı görüntüsüyle karşılaşıp hayal kırıklığına uğrarsınız.

Öğlen vakitleri aşırı sıcak olduğu için hazırlıklı gitmenizde yarar var. Gün doğumu ve gün batımında muhteşem fotoğraf kareleri yakalayacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

Lavanta Kokulu Köy Görünüm
Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı başı Lavantanın mor halinin olduğu zaman aralığı

Lavanta Kokulu Köy Projesi

Lavanta kokulu köy projesi; Keçiborlu Yardımlaşma ve Destekleme Derneği, Keçiborlu Kaymakamlığı ve Kuyucak Köyü Muhtarlığınca yürütülmektedir.

Yapılan çalışmaların ve görsel güzelliğin her geçen yıl turist sayısına olumlu yönde etki yaptığını vurgulayan Lavanta Kokulu Köy Projesi yetkililerinin anlatıklarına göre yıllar geçtikçe ziyaretçi sayısında ciddi bir artış olmuş.

Her yıl ziyaretçi sayısı artıyor

2018 yılı ziyaretçi sayısı 350 bin civarındaydı. 2019 yılında 500 bin ziyaretçinin Kuyucak Köyüne gelmesi bekleniyor. Amaçlarının gelen ziyaretçilerin buradan mutlu bir şekilde ayrılmasını sağlamak olduğunu söyleyen yetkililer, lavanta bahçelerinin stres ve mutsuzluğa iyi geldiğini de vurguluyorlar.

Dün adını bilmediğimiz Kuyucak köyünün bugün turist akınına uğraması şans değil. Arka planda ciddi bir seferberlik bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Batı Akdeniz Kalkıma Ajansı ve Anadolu Efes’in Gelecek Turizmde adlı kalkınma programı, Kuyucak’ı dönüştürmek için hep birlikte çalışmışlar.

Köyde özellikle lavantaların çiçeklendiği Temmuz ayında Taylandlı, Japon, Rus, Çinli kafileler ile karşılaşmanız olası. Yerli ve yabancı turistler özellikle fotoğraf çekmek için bölgeyi ziyaret ediyorlar.

Lavanta’nın Türkiye ekonomisine katkısı

Lavanta yağı, lavanta ile yapılan hediyelikler, lavanta çayı, lavanta sabunu, lavantalı dondurma ve daha pek çok şey lavanta ile zenginleştirilip bölge ekonomisine katılmış. Bunun yanı sıra bölgeye; pansiyonlar ve kafeler açılarak gelen turistlere de hizmet verilmeye başlanmış.

Aşağıdaki videoyu izleyerek Lavanta Kokulu Köyü daha yakından tanıyabilirsiniz.

Lavanta Kokulu Köyü’n hikayesi

Sağlığınıza iyi gelecek bitkileri daha yakından tanıyın!

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir