Salda Gölü: 2 Milyon Yıllık Hediye

Burdur iline ait Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, mavi ve beyaz tonlarına sahip renkleriyle yerli ve yabancı gezginlerin ilgisini çekmiş durumda

Burdur iline ait Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, son bir kaç yılda, mavi ve beyaz tonlarını içeren renkleriyle yerli ve yabancı gezginlerin ilgisini çekmiş durumda. Bu ilgi o kadar çok artmış ki doğaseverler bu durumdan epey şikayetçi.

Doğaseverlerin Popüler Hala Getirdiği Salda Gölü

Kamp yapmak için uğrak yerlerinden biri olan Salda gölü şimdilerde popülerliğiyle kalabalık bir tatil yöresi haline gelmeye başladı. Özellikle bayram ve yaz tatillerinde pek çok yerli turist, bölgede tatillerini geçiriyor. Sosyal medya paylaşımları sayesinde artan ilgi nedeniyle Rus turistler buraya akın etmeye başladılar bile.

Salda Gölü Tatil Yeri
Bayram ve yaz tatillerinde alternatif olan doğa harikası Salda Gölü

Yeni evlenen çiftler de balayı için Salda Gölü’nü tercih ediyor. Gölün ve kumsalın rengiyle Maldivleri aratmayacak kadar muhteşem bir yer burası. Turkuaz mavisi suyun beyazla buluşan görüntüsünde benzersiz fotoğraflar çekilebilirsiniz. Sadece dinlemek için değil su sporları ve  yamaç paraşütü için de Salda Gölü’nü tercih edebilirsiniz.

Salda Gölü’ne nasıl gidilir? Konaklama seçenekleri nelerdir?

Salda Gölü; Burdur, Denizli ve Antalya’nın ortasında yer alıyor ve ana yol üzerinde bulunmuyor. Burdur’a bağlı Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, şehir merkezine tam 4 kilometre mesafe bulunmaktadır.

Salda Gölü Bungalov evleri tanıtım videosu

Türkiye’nin en derin 3. gölü olan Salda Gölü’ne gitmek ve her yeri ayrıntılı gezmek için uygun fiyatlı turları tercih etmelisiniz. Ancak 90 ₺’lık bilet ile Burdur merkeze gidip 20 ₺’lik Yeşilova minibüslere binerek Salda Gölü’ne ulaşmanız mümkün.

Burdur’dan toplu taşımayla gelmek isteyenler için Yeşilova’ya sabah 7’den akşam 7’ye araç bulunuyor ancak Maldivler olarak anılan kısma gitmek için herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmuyor.

İlginizi çekebilir

Salda Köyü Tabiat Parkı pek çok konaklama seçeneği sunuyor

Salda gölünde; duş, tuvalet, elektrik vb. birçok gereksiniminizi karşılayacağınız bir tesis bulunmuyor. Fakat Yeşilova kamp, bungalov bölgesinde ve Salda Köyü Tabiat Parkı’nda ihtiyacınız olan her şey mevcut. Ayrıca göl çevresinde birkaç plaj alanı daha bulunmakta.

Salda Gölü etrafında sadece bir tane otel var. Gölün çevresi sit alanı olduğu için bu bölgede yapılaşma kesinlikle yasaklanmış durumda. Konaklamak için uygun fiyatlı bir yer için Yeşilova ilçe merkezindeki otellere bakabilirsiniz.

Salda Gölü; kamp, yeme-içme ve konaklama tanıtım videosu

Salda Gölü’nde kamp yapmak ücretsizdir

Salda Gölü’nde kamp alanları ücretsizdir. Çadırınızı kurduktan sonra istediğiniz kadar burada kalabilirsiniz. İlçe belediyesi, tuvalet, elektrik vb. hizmetlerini size ücretsiz olarak sağlıyor. En iyi kamp alanlarından biri olarak kabul edilen Salda Gölü’nde belediye tarafından kurulan sosyal tesiste omlet, içme suyu, kahvaltılık gibi pek çok şey uygun fiyattan satışa sunulmuş. Oraya gitmişken Burdur Şiş’ini de yemeyi unutmayın 🙂

Gölün suyu ve kumu cilde iyi geliyor

Salda Gölü’nün suyu ve kil şeklindeki kumu cilde iyi geldiği için, gelen turistlerin çamur banyoları yapabilmeleri için göl yakınlarında minik çukurlar dikkatinizi çekecektir. Göl içindeki kumunun nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız 8.dakikadan itibaren bunu deneyimlemiş bir kişinin videosunu izleyebilirsiniz.

Salda Gölü’nde çamur banyosu yapmak

Lisinia Doğal Yaşam Köyü, Salda Gölü’ne 1 saat mesafede

Salda Gölü’ne kadar gitmişken, Lisinia Doğal Yaşam Köyü’ne de gitmeyi sakın ihmal etmeyin. Salda Gölü’nü ziyarete gidenler yaban hayat rehabilitasyon merkezi, doğa kampları, lavanta bahçeleri ve ekolojik tarlaların bulunduğu Lisinia’yı da ziyaret ediyorlar.

Peki Salda Gölü neden bu kadar değerli?

Salda, bazı noktalarda 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin göllerinden birisi konumunda. Suyu ise az tuzlu ve yüksek alkali içeriyor.

Salda Gölü, barındırdığı endemik (sadece o bölgeye özgü) türleri  ile aynı zamanda uluslararası önemi de bulunuyor. Bölge aynı zamanda önemli bir kuş, doğa ve bitki alanı olarak uluslararası camiada ün yapmış durumda.

Salda Gölü ne zaman oluştu?

Salda Gölü’nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Göl ve kıyı şeridi ise 1. Derece Doğal Sit alanı. Bu konumda olan yerler bilimsel ve arkeolojik çalışmalar dışında, kesinlikle dokunulmaması gereken yerler olarak kabul ediliyor. Sığırkuyruğu bitkisinin 2 türü yalnızca Salda’nın güney kıyılarında yetişiyor.

Salda Gölü, Mars ile aynı özellikleri içeriyor

Salda Gölü’nü özel ve değerli kılan başka bir diğer özellik ise Dünya‘da Mars ile aynı özellikleri taşıyan iki yerden biri olmasıdır.

Gölün yüksek magnezyum içerikli beyaz kayaçları, Mars’ta da bulunuyor. Magnezyum içerikli kayaçların varlığı bize Mars’ın bir zamanlar Salda ile benzer koşullarda oluştuğunu düşündürtüyor.

Mars’a benzer özelliklerin bulunduğu diğer yer Kanada’da. TÜBİTAK‘ın İTÜ araştırmacıları ile yürüttüğü araştırma sonucu elde edilen veriler Dünya’da da etki bırakmış durumda. Bu bulgular Dünya dışı yaşamın ilk örneği olması açısından oldukça önemli yere sahip.

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir