Antidepresan Çarkıfelek Çiçeği Nedir? Faydaları Nelerdir?

Saat çiçeği olarak da bilinen Çarkıfelek Çiçeği (Passiflora) taze ya da kurutulmuş ot şeklinde tüketilebilmektedir. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş çarkıfelek çiçeğini 1 fincan kaynar suya ekleyerek yatmadan bir saat önce içebilirsiniz.

Eczanelerde reçetesiz olarak passiflora şurup ve kapsül formları şeklinde satılmaktadır.

Çarkıfelek Çiçeği’nin Faydaları Nelerdir?

Çarkıfelek Çiçeği pasiflora olarak bilinmekte ve çok güçlü antidepresan özelliği göstermektedir. Kaygı bozukluklarına ve stresin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Çarkıfelek Çiçeği faydaları nedir? sorusunun cevaplarını aşağıda sizler için derledik:

  • Kaygı bozukluğu (anksiyete) için çarkıfelek bitkisinin çayını tüketebilirsiniz. Gün içinde yaşadığınız gerginlik ve endişeli haliniz azalacaktır.
  • Sinirleri gevşetme noktasında birebirdir. Yapılan çalışmalar, çarkıfelek bitkisi çayının içilmesinin sinirleri gevşettiğini saptamıştır.
  • Sinirsel ve kronik uykusuzluklara devadır.  Gece uyuyamama, uykuya dalmada güçlük, sabah uydudan kalkmada zorluk çeken kişiler için çarkıfelek çiçeği çayı istenilen sonucu verir.
  • Parkinson hastalığı ve isteri gibi rahatsızlıklarda sinirsel nöbetleri azaltır. Ellerdeki hareket kontrolünün sağlanamaması vb. şikayetlerin giderilmesinde çarkıfelek bitkisi çayı içilmesi önerilir. İçilen çayın etkisiyle daha iyi hareket kabiliyeti sağlanacaktır.
  • Zona hastalığı gibi sinir ağrılarında da yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir. Çarkıfelek çayı, damarlarının genişlemesini sağlar. Başka bir değişle kan akışının rahat sürdürülmesinde belirleyicidir.  Yüksek tansiyon hastalığınız varsa siz de düzenli olarak bu çaydan tüketmelisiniz.
  • Cinsel gücü ve isteği arttırır. Kadın ve erkeklerde düşük libido (cinsel isteksizlik) özelliklerini azaltarak daha kaliteli bir cinsel yaşama katkı sağlar. 

Çarkıfelek çiçeği çayı nasıl hazırlanır ve nasıl içilir?

İlkbahar sonları ile yaz ortası arasında bitkinin çiçek açmamış veya çiçekleri olgunlaşıp meyvesi çıkmış dallarından toplanan yaprakları, gölgede ve havadar bir alanda kurutularak kullanıma hazırlanır, 1 tatlı kaşığı kuru yaprak üstüne 1 bardak kaynar su dökülerek 15 dakika demlendirilir.

Uykusuzluğu gidermek için, akşamları yatmadan önce bu sıvıdan bir bardak içilir. Rahatlamak ve diğer şikâyetlerin azaltılması için dilendiği zaman alınmak üzere, günde iki bardak içilebilir.

Çarkıfelek Çiçeğinde bulunan bileşimler nelerdir?

Çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora denilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol vb. diğer maddeleri içerir. Bazı türlerinin meyveleri çiğ olarak tüketilebilir. İçki ve şerbet yapımında da çarkıfelek çiçeğinden faydalanılır.

Ayrıca çarkıfelek çiçeği yağı da cilt, saç ve tırnaklar için faydalıdır. 

Çarkıfelek Çiçeği Yağının Faydaları

Çarkıfelek meyvesi diğer adıyla Maracuja, tutku meyvesi olarak da bilinmektedir. Meyve tohumlarından ya da çiçeklerinden pek çok faydalı ürünler yapılmaktadır. Çarkıfelek yağı özellikle cilt, saç ve tırnakları iyileştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Oldukça pahalı bir üründür. 

  • Çarkıfelek çiçeği yağının saça faydaları bulunmaktadır. Kafa derisine sürelen bu yağın, saçın sağlıklı büyümesine yardımcı olduğu ileri sürülmektedir. Kuru ya da hasar gören saçlara da iyi gelmektedir. Kaşıntı ve kepek önleyici özelliklere sahiptir.
  • Kuru ciltler için rahatlatıcı etkisi vardır. Maracuja (Çarkıfelek) yağı  olağanüstü bir yumuşatıcı olduğundan, kuru ciltler için özellikle etkilidir.
  • Tıkanmayan nemlendirme etkisi sebebiyle sivilceli ciltler için iyi olabilir. 
  • Güneşe maruz kalan ciltleri tedavi etmek için kullanabilirsiniz. Çarkıfelek yağında bulunan C vitamini cildinizi daha parlak göstermektedir. Bu yağ içeriğindeki kalsiyum ve fosfor birlikte cildinizi de beslemektedir.

Stres ve depresyon ile ilgili diğer yazılar

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir