Mars Atmosferi Atomik Oksijen Kalıntıları İçeriyor

NASA‘nın yaptığı son araştırmalara göre; çok eski zamanlarda Mars atmosferi çok kalın bir tabakaya sahipti. NASA’ya göre güneş fırtınaları nedeniyle dağıldığı düşünülüyor.

Kızıl gezegen Mars’ın etrafında bulunan gaz tabakasının içinde hala atomik düzeyde de olsa oksijen kalıntılarının bulunduğu belirtiliyor.

Aslında Mars Atmosferindeki Atomik Oksijen 40 yıl önce bulunmuştu

Mars atmosferinde atomik oksijen ilk defa 40 yıl evvel bulunmuştu. Ancak o zamanlar atomik oksijen miktarının ölçülmesi o zamanki teknoloji ile mümkün değildi.

Günümüz teknolojisi kullanılarak SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) adlı uçan bir gözlemci araç, güneş sistemi dışındaki yakın çevremizdeki yıldızların iç kısmını ve aynı zamanda da gezegenlerin atmosferini inceleyecek şekilde tasarlandı.

Araştırmacılara göre, Mars ve benzeri gezegenlerdeki atomik oksijenin saptanabilmesi ve uzak kızılötesi dalga boyunun gözlemlenebilmesi için, dünyanın atmosferinden uzaklaşılması ve oldukça hassas cihazların kullanılması gerekmektedir.

Mars atmosferi eskiden daha fazla atomik oksijen içeriyordu

Gelişen teknolojimiz sayesinde atomik oksijene Mars atmosferinin mezosfer tabakasında rastlanmıştır. Araştırmacılar bekledikleri miktarın yarısı kadar miktarda bir oksijen bulabilmişlerdir. Bunun nedeni, araştırmacılara göre çevre şartları nedeniyle atmosfer tabakasının incelmesi olabilir.

Tüm bu araştırmalar, eski zamanlardaki Mars atmosferinin şuandaki oksijen seviyesinden çok daha fazla oksijen barındırdığını ortaya çıkardı.

Mars atmosferi içinde bulunan atomik düzeydeki oksijen kimyasal reaksiyonlar mı yoksa yüzeydeki ilkel yaşamın kalıntıları sonucunda mı oluştuğu ise henüz bilinmiyor.

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir