Küresel Isınma Nedir? Dünyamızı Nasıl Etkilemektedir?

Küresel ısınma sözlük anlamıyla; bir yıl boyunca dünyadaki kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. Günümüz iklim bilimcileri küresel ısınma konusunda aynı fikre sahiptir ve bu konuda uyarılarda bulunmaktadırlar.

Tüm dünyadaki aşırı fosil yakıt tüketimi nedeniyle artan sera gazı emisyon değerleri, insanlığın şu ana kadar yüzleştiği en zorlu süreci başlatmış bulunuyor. Küresel çapta sıcaklıklarda hissedilir derecede artış meydana gelmiş olup sıcaklık artış hızı, 20 yıl önceye göre çok tehlikeli bir seviyeye ulaşmıştır.

Küresel ısınma neden olmaktadır? Sebepleri nelerdir?

Endüstri devrimi öncesi ortalamalarına göre yalnızca 1.5°C’lik bir artış, gezegenimizde geri dönüş imkanı olmayan bir yola girildiği anlamına gelmektedir.

Günümüzde durum gerçekten ciddi bir hal almıştır. Son 20 yılda küresel ısınmanın yeryüzündeki etkilerini daha fazla hissetmeye başladık.

İklim değişikliği nedeniyle küresel sıcaklıklar sanayi dönemi öncesine göre yaklaşık 1°C artmıştır. Eğer emisyonlar hızla azaltılmaz ise, küresel sıcaklıklar 2040’lı yıllarda 1,5°C’ye yükselebilir.

Bu ısınmaya insan faaliyetlerinin sebep olduğuna dair pek çok sayıda delil bulunmaktadır. Yani insan temelli faaliyetler sonucu atmosfere sera gazlarının (başlıca karbondioksit, metan ve azot oksit) birikmesiyle atmosferin kimyasal karışımı değişmiştir.

Sıcaklık artışının gezegenimize etkileri ne olacak?

Dünya şimdilerde sanayi devriminden sonra oluşan 1°C’lik sıcaklık artışının etkilerini yaşamaktadır. Bu artışın etkileri Türkiye’de de görülmeye başlandı. 2017 yılında Yalova’nın yüzölçümünün 1.3 katı büyüklüğündeki orman alanı yangınlarda yok oldu. Yaklaşık 2500 orman yangını sonucunda 1120 km2‘lik alan kül oldu. 2100 yılına gelindiğinde bugünden 1,5°C daha sıcak olacak dünyamızda, iki kat daha fazla aşırı sıcaklıklara maruz kalabiliriz.

Küresel ısınma sonucu dünyada meydana gelen yangınlar!

1,5°C’lik sıcaklık artışı, tatlı su kaynaklarının azalmasına sebep olacak ve su kıtlığını artıracaktır. Ayrıca nehir ve göllerdeki tatlı su miktarı Akdeniz’de %9, Avustralya’da %10, Brezilya’nın kuzeydoğusunda ise %7 oranında azalacaktır.

Artan küresel sıcaklık deniz seviyesinin yükselmesine yol açacaktır. Aynı zaman yerel iklim koşullarını değiştirecek, ormanları, tarım ürünlerini ve su kaynaklarını olumsuz yönde etkileyecektir.

Kuzey kutbundaki buz tabakasının küresel ısınma sonucu erime hızındaki artış nedeniyle, Golfstrim‘i  (sıcak su akıntısı) besleyen okyanus akıntıları kesilecek ve bu durumda Britanya’nın 6oC soğumasına neden olacaktır.

Karbon ayak izimizi azaltmak adına ne yapabiliriz?

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kullanmalı, fosil yakıt tüketimini en aza indirmeliyiz.
  • Toplu taşıma araçlarını daha sık kullanmalı; bisiklete, otobüse ve trene binmeliyiz.
  • Doğaya zarar vermeyen ürünleri tercih etmeli, ağaçları ve yeşili korumalıyız.

Küresel ısınma canlı türlerine etkisi nedir?

Küresel ısınmaya bizim dışımızdaki canlıların gözünden bakmaya ne dersiniz? Aşağıda dünyamızı paylaştığımız, birbirimize bir yerinden bağlı olduğumuz hayvanların duygularını anlatan bir video bulunuyor. Video sarsıcı bir sonla tamamlanıyor. İlk izlediğimde çok etkilenmiştim.

Küresel ısınmaya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için videomuzu da paylaşmayı unutmayın.

İlginizi çekebilecek konular

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir