Kelebekler 24 saat mi yaşar? Bu bir efsane midir?

Çoğu insan kelebeklerin sadece bir gün yaşadığını sanmaktadır. Bu hatalı bir bilgidir. Yetişkin kelebeklerin ömrü türüne göre farklılık gösterir. Bu süre 1 hafta ile 1 yıl arasında olabilmektedir. Örneğin göçmen kelebekler  6-12 ay yaşamaktadır. Fakat bakır kelebekleri ve küçük mavi kelebeklerden bazıları bir kaç günlük ömre sahiplerdir.

Kelebekler neden 1 gün yaşar? diye bilinir.

Böyle bir efsane, kelebekler ile mayıs sineklerinin karıştırılması ile ortaya çıkmıştır. Birgün sinekleri olarak bilinen mayıs sineklerinin kısa ömürleri ile kelebeklerin ömürlerinin karıştırılması sonucunda böyle bir efsane doğmuştur.

Bir tırtıl ne zaman bir kelebeğe dönüşür?

Kelebeklerin dört yaşam evresi vardır: Yumurta, tırtıl, koza ve yetişkin (imago). Pek çok kelebek türünün yumurtası birkaç hafta sonunda çatlamaktadır.

Kelebeğin başkalaşım (metamorfoz) evreleri nelerdir?

  1. Yumurta Evresi: Dişi kelebek bir bitkinin üzerine yumurtalarını bırakır. Bu yumurta 6-15 gün içinde olgunlaşır ve çatlar.
  2. Larva Evresi: Yumurtalar çatlar ve içinden tırtıllar çıkar. Kelebeğin larva dönemi başlamış olur. Larvalar farklı renktedir. Larva dönemi 3 ile 6 hafta sürmektedir. Bu süre sonunda tırtıl gelişimini tamamlar ve etrafına bir koza sarmaya başlar.
  3. Pupa Evresi: Larva evresini tamamlayan tırtıllar; 10 ile 15 boyunca gün ağaç gövdeleri, taş aralıkları gibi kuytu yerlere girerek pupa evresinde kalırlar. Bu evrenin son 3-4 günü koza kabuğu şeffaflaşır. İşte  kelebeğin esrarengiz renkleri bu zaman dilimde oluşur.
  4. Kelebek Evresi : Kelebek dışarı çıkınca arkasında boş bir kabuk bırakır. Özgürleşen rengarenk kanatları olan bu kelebekler bazı kaynaklara göre ortalama 2 hafta yaşarlar. Yaşam süreleri bilinen kelebeklerin yaşam ortalaması incelendiğinde, ortalama yaşam sürelerinin 1 ay olduğu görülebilir.

Bir kelebeğin ömrü, diğer pek çok türdeki gibi boyutlarına, türüne, yaşam alanlarına ve yılın hangi döneminde yetişkin hale geldiğiyle yakından ilişkilidir. Örnek verirsek; küçük boyutlara sahip bir kelebek, daha iri bir kelebeğe göre daha kısa ömürlü olacaktır.

Son olarak kelebekler; yumurta, tırtıl ve koza dönemleri dahil edilirse bir yıl kadar yaşayabilmektedir. Yani kelebekler 24 saatten fazla yaşarlar 🙂

Tırtıldan Kelebeğe videosunu izlemeyi unutmayın.

İlginizi çekebilecek içerikler

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir