Ay Tutulması Nedir? Ay Ne Zaman Tutulur?

Çok basit bir anlatımla Ay tutulmasına çok kuvvetli Dolunaylardır diyebiliriz.

Ay tutulması nedir? Ay, Dünya’nın yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya’nın gölgesinin içinden geçer. Tutulma olayı tam bu anda gerçekleşmektedir.

Ay tutulmasında ne gibi olaylar meydana gelir?

Dünya hareketini Güneş’in etrafında dönerek tamamlar. Ay ise Dünya’nın etrafında dönmektedir. Ay tutulmasının gerçekleştiği sırada Dünya, Güneş ve Ay’ın arasına girer. Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşerek Ay’ı tamamen veya kısmen kapatır.

Dünya atmosferinden yansıyan güneş ışınları nedeniyle Ay tutulmasında sırasında Ay tamamen kaybolmaz. Güneş ışığının mavi rengi Dünya atmosferi tarafından emildiği ve yalnızca kırmızı renk yansıtıldığı için, tutulma esnasında Dünya’nın Ay’a düşen gölgesi kırmızı renkte görülür. Böylece Ay, tuhaf bir şekilde bakır rengine bürünür.

Ay tutulması olayı, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın durumlarında meydana gelir.
Ay tutulması nasıl olur? Ay tutulması resmi

Aslında fiziksel olarak herhangi bir tutulmadan bahsedilemez. Basit anlamda söylemek gerekirse Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşmektedir.

Başka bir değişle Güneş, Dünya ve Ay sıralanır ve Ay tam Dolunay evresindeki parlaklığını yaşarken, yavaş yavaş Dünya’nın gölgesi altında kalır ve aldığı yansımalar azalarak parlaklığını kaybeder.

Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan Ay tutulmasının en düşük zaman sınırı ise 40 dk. olarak tespit edilmiştir.

Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan Ay tutulmasının en düşük zaman sınırı ise 40 dk. olarak tespit edilmiştir.
Şehirden çekilmiş tutulma görüntüleri

Ay tutulmaları üçe ayrılır

Tutulma olayı, dolunay zamanında ve Ay’ın düğüm noktalarına yakın durumlarında meydana gelir. Ay tutulmalarını tür olarak, 3 kısma ayırabiliriz.

  1. Tam Tutulma: Tam Ay Tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl bir hal alır ve kolaylıkla gözlemlenir.
  2. Kısmi Ay Tutulması (Parçalı Tutulma): Ay’ın bir bölümü Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Çıplak gözümüzle bu tutulma anını kolay bir şekilde gözleyebiliriz.
  3. Yarı Gölgeli Tutulma: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçer. Bu tutulma rahat gözlenememektedir. Çoğunlukla akademik düzeyde incelenir.

Benzer içeriklere bir göz atın!

Tam Ay tutulması nedir?

Tam Ay tutulmasında Dünya’nın gölgesi Ay’ı tamamen kaplar. Bu tam ay tutulmasıdır.

Tutulma olayları çoğunlukla senede iki defa olur. Özel durumlarda ise ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı ya da üç defa ortaya çıktığı da olmaktadır.

Aşağıdaki videoda Güneş ve Ay tutulmaları çok başarılı bir şekilde anlatılmıştır.

Güneş ve Ay tutulması
Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir