Mevsimler Nasıl Oluşur? En Uzun Gece – En Uzun Gün

Mevsimler nasıl oluşur? Mevsimler, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin ( ekliptik / tutulum ) düzlemi ile Dünya’nın dönme ekseninin yaptığı açı sebebiyle oluşmaktadır. Bu açı nedeniyle, Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşü esnasında, kuzey ve güney yarım kürelerinin Güneş’e yönelimi değişmektedir.

21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde Güneş ışınları Ekvator’a dik geldiği için gece ve gündüz süreleri eşittir. Kuzey yarım kürede en uzun gün 21 Haziran, en kısa gün 21 Aralık’tır.

Mevsimler nasıl meydana gelir? Mevsim ayları nelerdir?

Dünya üzerindeki bir bölgenin gün uzunluğu, o yerin enlem derecesine ve güneş ışınlarının geliş açısına göre değişiklik göstermektedir. Mevsimler, Güneş’in gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktalarındaki geçişleri sırada oluşmaktadır.

Dünya üzerindeki bir bölgenin gün uzunluğu, o yerin enlem derecesine ve güneş ışınlarının geliş açısına göre değişiklik göstermektedir.
Mevsimler, Güneş’in gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktalarındaki geçişleri sırada oluşmaktadır.

21 Mart – 23 Eylül tarihleri arasında kuzey yarım küre, güneye göre güneşe daha çok dönüktür ve Güneş tarafından daha çok ısıtılır. Bu durum 23 Eylül- 21 Mart arasında tersine dönmektedir. Bu durumdan dolayı kuzey yarım küresindeki mevsimler, 21 Mart tarihi başlangıç kabul edilerek aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:

  • İlkbahar mevsimi, 21 Mart – 22 Haziran tarihleri arasında,
  • Yaz mevsimi, 22 Haziran – 23 Eylül tarihleri arasında,
  • Sonbahar mevsimi , 23 Eylül – 22 Aralık tarihleri arasında,
  • Kış mevsimi, 22 Aralık – 21 Mart tarihleri arasındadır.

Ekinoks (Gece – Gündüz Eşitliği) Tarihleri Nelerdir?

Ekinoks, gündüz ile gecenin eşit olması durumunu ifade eder. Yılda iki defa meydana gelir.

21 Mart Gece – Gündüz Eşitliği (Ekinoks): Bu tarihte gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği tarihtir. Kuzey yarım kürede ilkbahar mevsimi başlarken, güney yarım kürede sonbahar mevsimi başlamaktadır.

23 Eylül Gece – Gündüz Eşitliği (Ekinoks): Bu tarihte tıpkı 21 Mart tarihinde olduğu gibi gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği tarihtir. Kuzey yarım kürede yaz bitmiş, sonbahar mevsimi başlamıştır. Güney yarım kürede ise kış mevsimi sona ermiş, bahar mevsimine geçiş başlamıştır.

Kuzey yarım kürede en uzun gündüz / en kısa gece ne zaman yaşanır?

21 Haziran günü ise Güneş Işınları Yengeç Dönencesi denilen bölgelere dik geldiği için kuzey yarım kürede en uzun gündüz ve en kısa gece yaşanır.

21 Haziran Yaz Gün Dönümü Nedir?

21 Haziran yaz gün dönümünde, kuzey yarım küre en uzun gündüzü yaşarken, güney yarım kürede ise en uzun gece yaşanır. 21 Haziran tarihinden başlayarak kuzey yarım kürede günler kısalmaya, güney yarım kürede günler uzamaya başlar.

21 Haziran tarihinden başlayarak kuzey yarım kürede günler kısalmaya, güney yarım kürede günler uzamaya başlar.
21 Haziran Yaz Gün Dönümü sırasında Dünya’ın görünümü

21 Haziran (Yaz Gün Dönümü): Bu tarihte kuzey yarım kürede yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi yaşanmaktadır. Kuzey yarım kürede yaz mevsimi, güney yarım kürede kış mevsimi vardır.

Kuzey yarım kürede en kısa gündüz / en uzun gece ne zaman yaşanır?

21 Aralık günü ise Güneş ışınları Oğlak Dönencesi denilen bölgelere dik geldiği için kuzey yarım kürede en kısa gündüz ve en uzun gece yaşanır.

21 Aralık Kış Gün Dönümü Nedir?

21 Aralık kış gün dönümünde kuzey yarım küre en kısa gündüzü yaşamaktadır. Güney yarım kürede ise en uzun gündüz yaşanır. 21 Aralık tarihinden başlayarak kuzey yarım kürede günler uzamaya, güney yarım kürede günler kısalmaya başlar.

21 Aralık tarihinden başlayarak kuzey yarım kürede günler uzamaya, güney yarım kürede günler kısalmaya başlar.
21 Aralık Kış Gün Dönümü sırasında Dünya’nın Görünümü

21 Aralık (Kış Gün Dönümü): Bu tarih kuzey yarım kürede yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzünü göstermektedir. Kuzey yarım kürede kış mevsimine geçiş yaşanırken, güney yarım kürede yaz mevsimine geçiş yaşanmaktadır.

Mevsimler nasıl oluşur? Bunu bir video ile anlatalım.

Mevsimlerin oluşumunu gösteren kısa video

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir