Antik Mısırlılar Neden Mumya Yaptılar?

Mumya yapma sanatı ya da “mumyalama” işlemi Antik Mısırda, aslında bedenin çürümesine engel olmaktan başka bir şey değildi.

Mumyalama düşüncesi nereden çıkmıştı?

İlk Mısır mumyaları tesadüf eseri ortaya çıkan bedenlerden başka bir şey değildi. Kavurucu çöl kumuna gömüldükten sonra rastlantısal olarak korunmayı başarmışlardı.

Kuru mevsim şartları bedendeki tüm sıvıları emerek cesedi kurutmuş, deri, kalp ve karaciğer gibi organları da tamamen korumuştu. Taşları bile çatlatacak kadar olan sıcaklık, deriyi pişirmiş, fırında kavrulmuş patates gibi koyu ve sert bir hale dönüştürmüştü.

Böyle olmasına rağmen, geriye kalan kurumuş bedenin bir insana ait olduğu da besbelli ortadaydı ve ölü bedenin saçları ve tırnakları bile hala duruyordu.

Mumyalama fikrinin oluşmasına neden olan olay

Geçen zaman dilimde şiddetli bir kum fırtınası bu ilk mezarların birkaçına zarar vermiş böylece Antik Mısırlılara bir bedeni kurutmanın onu koruyabileceği fikrini vermiş olabilir.

Günümüzde ise, binlerce yıl geçtikten sonra bile Mısır bilimcileri hala kupkuru çöl kumlarından çok iyi şekilde muhafaza edilmiş cesetler bulmaktadırlar.

Yukarıdaki fotoğrafta görmüş olduğunuz mumya, doğal bir mumyadır.

5500 yaşında olan bu mumya British Müzesinde sergilenmektedir. Adı Gebelein Man (Adamı) olarak bilinmekte. Boyu 163 cm’dir. Tarih öncesi Mısır MÖ 3500 civarı.

Bir çok kişi bu mumyanın, Musa peygamber zamanında yasamış olan Firavun olarak bilmektedir ama bu mumya o firavun olarak kabul görmez.

Kaynak: Eski Mısır Mumyalar, Sihir ve Efsaneleri – Jim Pipe.

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir