Yıldız Oluşumu: Yıldızlar Nasıl Doğarlar ve Nasıl Ölürler?

Çoğunlukla hidrojenden oluşan gaz bulutu (nebula) yoğunlaşarak yıldızın doğum sürecini başlatır.

Yıldız oluşumu: Evrenin ilk safhalarında yalnızca Hidrojen ve Helyum atomları bulunuyordu. Bu dönemde doğan yıldızlar, büyük kütleli, kısa yaşam süreleri vardı. Bunlar, geriye dönük olarak üçüncü nesil yıldız olarak isimlendirildiler.

Yıldızlar nasıl oluşur?

Yıldızların neredeyse tamamı evrenin ilk dönemlerinde, günümüzden 10 milyar yıldan fazla zaman önce oluşmuşlardır. Bu demek değildir ki yeni yıldızlar oluşmuyor.

Galaksimiz Samanyolu’nda kabaca her sene 1 ya da 2 yıldız doğmaktadır. Bu sayı size küçük gelmesin. Yılda bir yıldızın oluşması gök bilim ölçeklerine çok hızlı kabul edilmektedir.

Yeni bir yıldız nasıl oluşur?

Kısaca yıldızlar nasıl oluşur? Çoğunlukla hidrojenden oluşan gaz bulutu (nebula) yoğunlaşarak yıldızın doğum sürecini başlatır. Yıldızın kendi yerçekimi nedeniyle, gaz bulutu içe doğru çökmeye başlar ve ısınma sonucu büyük bir basınç meydana gelir.

Isının oluşturduğu basınçla yerçekiminin neden olduğu içe çökme, hidrostatik olarak dengelenir. Ve nihayet yıldız doğmuştur artık. İlk önce Hidrojen yanarak Helyum’a dönüşür.

Yıldızlar kütlelerinin büyüklüğüne göre kaderlerini çizerler. Büyük kütleye sahip yıldızların oluşumu küçük kütleli yıldızların oluşumuna göre daha seyrektir.

Peki evrende bulunan diğer ağır elementler nasıl oluşmuştur?

Yıdızların ömürleri boyunca kendi çekirdekleri içerisindeki nükleer tepkimeler meydana gelir. Bu tepkimeler sonucunda ağır elementler oluşur. Yıldızların ölümü ile de uzaya bu ağır elementler saçılır.

Bir yıldızın doğumu ve ölümü

Bir yıldızın ölümü nasıl gerçekleşir? Yıldızlar nasıl ölür?

Evrendeki doğum – ölüm yasaları yıldızlar için de geçerlidir. Tıpkı insanlar gibi yıldızlar da doğar ve ölür.

Galaksimizde bulunan orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş’in 8 katından daha büyük kütleli ve daha sıcak yıldızlar, büyük kütlelerinin oluşturduğu yer çekim etkileri çok fazla olduğundan daha çabuk kendi içlerine çökerler.

Güneşimizden kat kat büyük dev kütleli yıldızlar, yaşamlarının sonuna süpernova denilen büyük bir patlamayla gelirler. Büyük yıldızlar için hızlı yaşayıp genç ölürler diyebiliriz. Bu patlama sonucunda yıldızın içerdiği maddenin çok büyük bir kısmı uzay boşluğuna saçılır. Saçılan bu maddeler yeni doğacak yıldızlara malzeme olmaktadır.

Yıldızların Doğuşu Videolu Anlatım

Uzay ve teknoloji hakkında ilginizi çekebilecek diğer konular

  1. Süper hızlı internet projesi: Starlink Internet Uyduları
  2. Nihayet ilk kara delik fotoğrafı çekildi
Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir