Arılar: İnsanlıktan Önce Varolan Canlılar

Bal arıları toplu halde yaşayan canlılardır ve kovanda yaşamın sürekliğini sağlamak adına daima iş birliği içinde olurlar. Bir kovanda işçi, erkek arılar ve kraliçe arı bulunmaktadır.

Bulunan İlk Arı Fosili 100 Milyon Yıllık

Arkeolojik bulgulara göre ilk arı fosili 100 milyon yıl öncesine, ilk insan fosili ise 300 bin yıl öncesine ait. Yani dünyada insanoğlu yokken arılar vardı. Ayrıca arılar, 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasına da katkı sağlamaktadır.

Onlar yeryüzünün en çalışkan hayvanı

Ortalama olarak bir arı tüm yaşamı boyunca bir çay kaşığının 1/12’si kadar bal kadar üretimi yapmaktadır. 250 gram bal için bir grup bal arısının 1 milyon çiçekten bitki özü toplaması gerekmektedir. Bozulmayan tek gıda baldır.

Arılar dünyanın en çalışkan hayvanlarından birisi. Bir arı ömrü boyunca, çay kaşığının 1/12’si kadar bal yapabilir.

Arılar dans ederek anlaşırlar

Bir bal arısı bulduğu yemek kaynağının yerini ve kovana uzaklığını yaptığı özel bir dans ile diğer arılara anlatır. Yani arılar dans etmeyi pek severler 🙂 Arılar hareketleri ve dansları gibi, vızıltılarını da bilgiyi iletmek için kullanırlar.

Bal arısı saniyede 250 kez kanat çırpar

Bal arılarının kanatları aklımızın alamayacağı kadar hızlı çırpar. Bir bal arısı saniyede 250 defa kanat çırpmaktadır. Duyduğumuz vızzz sesi, kısmen hızla çırpılan kanatlardan gelse de bu seslerin onların göğsünden geldiği ispatlanmıştır. Şimdiye kadar 11 farklı ses tanımlanmış ve bu seslerden bazıları belirli faaliyetlerle ilişkilendirilebilmiştir.

Penguenlerin insanlardan korkmadığını biliyor muydunuz?

Sadece dişi arılar sokar

Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Bizi üzen kısım ise dişilerinin herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmesidir. 🙁 O narin canlılar kendi hayatlarını tehlikede görmedikleri sürece insanları sokmazlar.

Koku arıların işi

Koku uzmanı olan bu canlıların 170 adet koku alıcısı bulunmaktadır. Bizim kokusunu bile alamadığımız çiçeklerden onlar o lezzetli balları üretmektedirler.

Bir arı insan yüzlerini ayırt edebilir

Araştırmacılar bu canlıların insan yüzlerini ayırt edebildiğini keşfetmişlerdir.

Einstein der ki: Arılar olmasaydı insanlık sadece 4 sene yaşayabilirdi

Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanlığın sadece 4 yıl ömrü kalır, arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz.

Albert Einstein

sözüyle arıların insanlık için ne kadar önemli olduğunun altını çizmiştir.

Gezegenimizin olmazsa olmaz canlıları, 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda insanoğlunun da çok önemli gereksinimlerini karşılıyorlar.

Dünyamızın vazgeçilmez canlıları, bizden önce de yeryüzündeydi.

Arıların bize değil bizim arılara ihtiyacımız var.

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir