Zamanda Geçmişe Yolculuk Mümkün mü?

Zamanda geçmişe yolculuk mümkün mü? Bu soruya verilmiş bir dolu cevap var. Şimdi bu cevaplardan en çok hoşuma giden iki durumu sizinle paylaşmak istiyorum.

Fizikçilere göre zamanda geleceğe yolculuk yapmak mümkün!

Geçtiğimiz yüzyılda ünlü bilim insanı Albert Einstein görelilik teorisi ile, ışığın hızını evrensel hız sınırı olarak belirledi. Yani hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı olamayacağını öne sürdü. Ancak mesafe ve zamanın mutlak olmadığını, kişinin hareketi ile etkilendiğini gösterdi.

Fizikçilere göre iki farklı zaman yolculuğu biçimi bulunuyor. Hatta yerçekiminin bile zamanda ileriye gitme gücü, bilim insanlarınca kabul gören gerçekler arasında. Bu yolculuklardan bir tanesi gerçekten mümkün. Peki nasıl?

Bir nötron yıldızı, kara delik gibi bir nesnenin yanına yaklaşmamız durumunda, zaman burada bükülerek yavaşlamaktadır.

Zamanda ileri gitmek aslında zamanın yavaşlatması anlamına gelmektedir. Yani sizin dışınızdaki zaman akarken siz yerinizde sayıyor olacaksınız.  Bilim, fizik kuralları gereği bunun mümkün olabileceğini kabul ediyor.

Apollo Görevleri‘nde yer alan astronotların hızlandıkları için, çok çok küçük bir değer bile olsa zamanda geleceğe gittikleri ispatlanmış durumda.

Şimdi gelelim asıl soruya: Zamanda geriye gitmek mümkün mü?

Bu teori üzerine uzun yıllar çok düşündüm. Yavaş yavaş benimsedim. Mesele aslında şu: Olay örgüsü; yaşadığımız her salise, her an tarih dediğimiz birimin içinde kaybolup gider. Bundan dolayı geçmişte her hangi bir olaya gitmemiz mümkün değildir.

Zaman makinesinden geçtiğimiz an 70’li yıllarda engelli biri de olabiliriz. Ya da bir dakika öncesine gittiğimizde hiç doğmamış ta olabiliriz. Olay örgüsü yani kader dediğimiz kavram farklı bir seçenek sunabilir bize. Bunun daha da kötüsü ise, eğer olay örgüsü farklı bir şey gösteriyorsa muhtemelen hiçbir şey hatırlamayız.

Yani bir çok insan gelecekten buraya gelmiş olsa bile hiç biri bunu hatırlamıyor olabilir. Zaman farklı yapılmışsa illaki bir yerlerde de geleceğin izini taşırız ruhumuzun derinliklerinde.

Geçmişe yolculuğu imkansız kılan başka bir sorunsal: Büyükbaba Paradoksu nedir?

İlk kez 1943 yılında ortaya atılan bu sorunsal büyükbaba paradoksu, zamanda geçmişe yolculuk yapan kişinin gelecekteki durumunu etkileyecek seçimler yapmasının ortaya çıkaracağı açmazı anlatmak için kullanılmıştı.

Geçmişe gelip büyükbabasını öldüren kişi, babasının dünyaya gelmesini engelleyeceği için, kendisinin de doğmamasına yol açmış olacaktır.

Doğmadığı için de gelecekten geçmişe gelip dedesini de öldüremeyecektir. Dedesini öldürmediği zaman kendisi doğmuş olacak ve geçmişe gidip büyükbabasını öldürme şansına sahip olacaktır.

İşte bu; bir paradokstur, çelişkidir. Yani geçmişe yolculuk bu sebeple mümkün değildir.

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir