Yazılıkaya Midas Anıtı Gizemini Koruyor

Yazılıkaya Anıtı olarak bilinen Midas Anıtı, Eskişehir çevresinde bulunan en önemli tarihi eserler arasında yerini almıştır. Yazılıkaya platosu, Eskişehir’in 80 kilometre güneyinde bulunan “Dağlık Frigya” ve “Sağlıklı Frigya” olarak bilinen bölgede bulunmaktadır.

Midas Anıtı, Yazılıkaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köyün kuzeyinde Eskişehir, batısında Kütahya, güneyinde Afyonkarahisar ve kuzeydoğusunda Seyitgazi bulunmaktadır.

Yazılıkaya Anıtı Gizemini korumaya devam ediyor

Yazılıkaya Anıtı üzerinde çalışma yapan yetkililer; anıtın Kral Midas ile bir bağlantısı olduğunu düşünüyorlar. Anıt üzerindeki üç yazıttaki yazıların tam olarak neyi anlattığı henüz bilinmiyor. Yazılar hala gizemini koruyor.

Dünyaca ünlü bir çok bilim adamı, yazılar üzerinde inceleme ve araştırma yaptılar. Yalnızca Kral Midas, Matar (ana tanrıçanın adı), büyük kral gibi birkaç kelimeyi anlayabildiler. Yazıların sırrını çözmek adına günümüzde çalışmalar devam etmektedir.

Bu konuda en ciddi araştırmayı Fransız bilim adamı Prof. Dr. Claude Brixhe yapıyor. 80 yaşını geçmiş olan bilim adamı yaklaşık 50 yıldır yazıların anlamını bulmak için uğraşmaktadır.

İlginizi çekebilir

Yazılıkaya vadisi üzerinde kurulan uygarlık

Frigler, MÖ 9.yy ile MÖ 7.yy arasında Eskişehir Ovası, Sakarya Nehri’nin kolları, Afyonkarahisar, Kütahya ile Ankara’nın doğu ve batı bölümlerini içine alan bir bölgede bir devlet kurmuşlardır. Friglerin ilk kralı Gordios‘tur. Midas ise Gordios’un oğludur.

Eskişehir’in Han ilçesinde bulunan Yazılıkaya, efsaneleri ile ünlü olan Kral Midas’ın kentidir. Yöre halkı, Midas Anıtı’nın üzerinde Frigce yazılar sebebiyle bu ismi vermiştir. Midas Anıtı, adını üzerinde yazan Midai kelimesinden almıştır. Anıt, diğer kaya anıtları gibi ana tanrıça Kibele’ye adanmış bir açık hava tapınağıdır. M.Ö 550 yıllarında yapıldığı düşünülmektedir. Eskişehir’deki Yazılıkaya Anıtı Frig uygarlığından günümüze kadar kalabilmiş önemli bir ören yeridir.

Eskişehir Yazılıkaya Efsanesi

Yazılıkaya’da bulunan anıt üzerindeki yazının esrarı bir türlü çözülemediği için – yöre halkının anlattıklarına bakılırsa – bölgede yazının çözüldüğü efsanesi yayılmış. Yörede yaşayan halk “Tam karşıda dünyanın en büyük hazinesi saklıdır.” yazıyor söylentisini kulaktan kulağa yaymaya başlamış.

Yazılıkaya Anıtı
Tam karşıda dünyanın en büyük hazinesi saklıdır.

Bundan dolayı Yazılıkaya Anıtının tam doğu yüzünde kalan bütün alanlar yöre halkı başta olmak üzere çevre bölgelerden gelen kişiler tarafından delik deşik edilmiş. Bu sözlere inanan kişiler tabi ki düşündükleri hazineyi bulunamamışlar.

Efsane bile olsa varlıklarını güneşe borçlu olan Frigler dünyanın en büyük hazinesi derken Güneşin Doğuşu’nu kastettikleri aşikardır. Hangi noktadan bakarsanız bakın güneş, avucunuzun içine batıyor gibidir.

Tarihe tanıklık etmek ister misiniz?

Yalnızca bir gününüzü, değer verdiğiniz bir arkadaşınız veya eşinizle birlikte Yazılıkaya’da geçirmek isterseniz emin olun tarihe şahitlik etmiş olacaksınız.

Gün dönümünü tüm görkemi ile karşılayan Yazılıkaya bölgesinde bir gününüzü geçirdiğinizde medeniyet kelimesini zihninizde tekrar sorgulamaya başlayacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

Başkaları da diğer tarihi yerler ile ilgilendiler

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir