TESS Uydusu: Süper Dünyaların Kaşifi
Amerika Birleşik Devletleri Uzay ve Havacılık dairesi NASA’nın yeni uzay teleskobu olan TESS Uydusu, SpaceX firmasının ürettiği Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
TESS Uydusu Faaliyetlerine Başladı
NASA böylece, Güneş Sistemimiz dışındaki dünyaları bulmak maksadıyla TESS Uydusunu 18 Nisan 2018 tarihinde Florida Eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatmış oldu. Uydu, aynı yılın temmuz ayında da uzaydaki keşif faaliyetine başladı.
Proje lideri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nden (MIT) George Ricker yaptığı açıklamada, TESS’in neredeyse tüm gökyüzünü gözlemleyebilecek dört adet çok hassas kameraya sahip olduğunu söyledi.
TESS uydusunun tespit edebileceği türde olan gezegenler transit adı verilen bir süreç içinde ortaya çıkıyor. Gezegen, bulunduğu yıldızının önünden geçtiği sırada gezegenin gölgesi fark ediliyor.
TESS Uydusu hangi amaçlarla uzaya fırlatıldı?
TESS uydusu’nun asıl amacı, sonraları diğer farklı teleskopların daha ayrıntılı bir şekilde inceleme yapabilmesi için uzayda tespit edilen yerlerin bir kataloğunu oluşturmak. Böylece sonraki adımda nereye bakmamız gerektiğini bileceğiz.
Elde edilen tüm keşifler sayesinde gözlemevlerinin yakından inceleyebileceği bir katalog oluşturulacak. Proje uzmanlarından Sara Seager “Bunu bir telefon defteri gibi düşünün. Daha sonra sizi ilgilendirenlere bakabileceksiniz” dedi.
Projeye katılan MIT uzmanı Jennifen Burt ise “TESS ilk iki yılda görevinin büyük kısmını tamamlayacak. Jupiter’den küçük 2-3 bin gezegen bulmayı umuyoruz.” dedi.
Tess ilk yılındaki görevlerini tamamladı
NASA’dan yapılan açıklamada, TESS’in görevinin ilk yılında “Güney Gökleri” adı verilen kesimde varlığı doğrulanan 21 ötegezegen keşfetti. 850’den fazla olası ötegezegene ait doğrulanmayı bekleyen bulgulara ulaştı. Güney Gökleri, uzayın dünyanın güney yarım küresinden görülen kesme verilen isimdir.
TESS ayrıca ötegezegenler dışında süpernova patlamalarına ve kara deliklere vb. gökbilimsel olaylara dair bilgiler de elde etti.
Tess ikinci yılında nereye odaklanacak?
Uydunun 2. yılında uzayın kuzey yarım küreden görülen bölgesi olan “Kuzey Gökleri“ne odaklanacağı bildirildi.
TESS’in sayesinde Süper Teleskoplarımızla artık nereye bakacağımızı bileceğiz.
Tess’in misyonu aslında tam zamanında başlamış oldu. Önümüzdeki senelerde yanı başımızda diyebileceğimiz süper dünyaların atmosferini inceleyebilecek yeni kuşak süper teleskoplar devreye sokulacak.
Bu süper teleskopların en önemlisi 2020’de yörüngeye konulması planlanan James Webb teleskopu. Ayrıca özellikle Avrupa’da da yeni teleskop projeleri devreye girecek.