James Webb Uzay Teleskobu En Büyük Teleskop Projesi

1990 yılından beridir adeta uzaydaki gözümüz olan Hubble Uzay Teleskobu‘nun bilimsel varisi olarak kabul edilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST), tüm uzay meraklılarını heyecanla fırlatılacağı güne kilitlemiş vaziyette. Şimdiden 10 milyar dolarlık bir maliyete ulaşan JWST, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansının ortaklaşa yürüttüğü dünyanın en büyük uzay teleskobudur.

James Webb Uzay Teleskobu, nihayet uzaydaki yerini aldı. Fırlatma işlemi 25 Aralık 2021, TSİ 15.20 tarihinde gerçekleşti ve başarılı oldu.

James Webb Teleskobu ve Özellikleri

James Webb Uzay Teleskobu, son teknolojiler ile donatılmış ve çok daha güçlü bir teleskop olması sebebiyle uzayın gizemlerinin ortaya çıkarılması noktasında oldukça önemli bir yere sahip olacak. Fırlatılması bir kaç kez ertelenmiş olsa bile James Webb Teleskobu, yine de uzay meraklılarını heyecanlandırmayı sürdürüyor.

James Webb, kızılötesi gözlemin Dünya’ya yakın alanlarda verimli olmamasından dolayı gezegenimizden yaklaşık 1.6 milyon km bir mesafede görevini yapacak. Konumlandığı bölgede Dünya’nın etrafında bile dönmeyecek olan James Webb şimdiye kadar ki en büyük teleskop projesi olma özelliğine sahip. 17 ülkenin iş birliği yaparak bugünlere kadar getirdiği bu projede teleskobun yapacağı keşifleri pek çok kişi merakla bekliyor olacak.

James Webb adeta bir zaman makinesi gibi çalışacak!

NASA bilim insanlarının James Webb Teleskobu için “zaman makinesi” deyimini kullanıyorlar. James Webb, tam 13 milyar sene öncesindeki bilemediğimiz bir andan hemen sonra oluşmuş evrenimizin ilk yıldızlarını ve galaksilerini keşfetmek amacıyla çalışmaya başlayacak.

James Webb Teleskobu Genel Görünüm
JWUT: Tıpkı Zaman Makinesi Gibi

Konusunda uzman bir NASA yöneticisi olan Eric Smith, James Webb ile keşfedebilecekleri şeylerin bir sınırının olmadığını belirtiyor ve ekliyor:

Big Bang (Büyük Patlama) sonrası oluşmuş ilk galaksilerden; Europa, Enceladus ve TRAPPIST’teki kimyasal hayat izlerine kadar, James Webb evrenimizdeki tüm bu inanılmaz şeyleri araştırmaya koyulacak.

Eric Smith

İlginizi çekebilir

James Webb Teleskobu ne zaman fırlatılacak?

JWUT Projesi, NASA’nın öncülüğünde 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın birlikte yürütmüş oldukları bir proje. 2018 yılında teleskobun uzaya fırlatılışında bir kaç kez erteleme kararı alınmıştı. 2019’da yapılması planlanan fırlatış, bazı yapım hataları nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti. Son olarak fırlatma tarihi 31 Mart 2021 olarak belirlenmişti.

Ancak NASA, yaptığı yeni bir açıklamada Mart 2021 tarihinde planlanan fırlatışın 31 Ekim 2021 tarihine ertelendiğini duyurmuştu. Fakat yeniden erteleme kararı alındı.

Son olarak fırlatma tarihi olarak 24 Aralık 2021, TSİ 15.20 olmasına karar verilmişti. Ancak kötü hava koşulları nedeniyle yine ertesi güne ertelendi. Fırlatma işlemi 25 Aralık 2021, TSİ 15.20 tarihinde gerçekleşti ve başarılı oldu. Nihayet dünyanın en güçlü teleskobu uzaydaki yerini aldı.

Fransız Guyanası’ndaki bir uzay üssünden Ariane 5 roketiyle birlikte fırlatılması planlanan ve yeni bir çığır açacak olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), gezegen avcıları da dahil olmak üzere büyük bir ihtimalle her türden gök bilimci için bir nimet olacak.

JWST, sahip olduğu ileri optik donanımları aracılığıyla evrenin 13,7 milyar yıl önce “Büyük Patlama (Big Bang)” ile oluşumundan 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.

James Webb teleskobunun fırlatılışı neden bir kaç kez ertelendi?

Fırlatılacağı tarih olan 2018 yılında, 9 ay içerisinde tam üç kez ertelenen James Webb Teleskobu için NASA Başkanı Jim Bridenstine bazı açıklamalarda bulunmuştu. Bu tarz kompleks uzay görevlerinde nelerin ters gidebileceğini önceden kestirmenin çok da imkan dahilinde olmadığını ifade eden Bridenstine sözlerine şunları da ekledi:

James Webb Teleskobu Ayna
JWUT Ayna

Webb’in tamamlanması ve fırlatılması sürecindeki bu ertelemeler sebebiyle hepimiz büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Ancak unutmamamız gereken bir şey var; burada yepyeni bir şey yapmaya gayret ediyoruz. Geliştirilmiş en son teknolojileri kullanarak bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir görevi hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Hatalarımızdan ders çıkararak ilerlememizi sürdürüyoruz ve sonunda başarıya da ulaşacağız. Ekibimizin durup dinlemeden yoğun bir şekilde çalışmalara devam ettiğini çok iyi biliyorum ve tüm zorlukların üstesinden geleceklerinden eminim.

NASA Başkanı Jim Bridenstine

Hubble Uzay Teleskobu ne zaman gönderildi?

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), adını Amerikalı astronom Edwin Hubble’dan almış olan 1990 yılının Nisan ayında STS-31 Görevi sırasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay teleskobudur.

Editörün Notu
Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir