Ay’ın Karanlık Yüzü Çin için Neden Önemli
8 Aralık 2018’de fırlatılan Çin’e ait Chang’e-4 isimli uzay aracı, 3 Ocak 2019 tarihinde bir ilke imza atarak Ay’ın karanlık yüzü denilen bölgeye yumuşak iniş gerçekleştiren ilk araç ünvanına sahip olmuştu.
Çinliler bir ilke imza attı: Ay’ın karanlık yüzü denilen bölgeye indiler
Çinli bilim insanlarının uzun zamandır üzerinde çalıştıkları proje en sonunda hayata geçti. Çin Devletine ait Chang’e-4 adlı insansız uzay aracı, Ay’ın güney kutbunda bulunan Aitken havzasında çalışmalar yapmak üzere ‘ayın karanlık yüzü‘ olarak tabir edilen bölgeye 3 Ocak 2019 tarihinde başarı ile iniş yapmıştı.
Ay’ın güney kutbundaki Aitken havzasında incelemelerine devam ettiren Çin’in Ay keşif aracı Chang’e-4’e bağlı Yutu-2 robotu “Ayın Karanlık Yüzü” denilen, şimdiye kadar hiç göremediğimiz Ay’ın en uzak bölgesinde bilimsel keşif çalışmalarını sürdürüyor.
Chang’e-4 aracının özelliği ve Ay’ın Karanlık Yüzü denilen bölgedeki görevi nedir?
Ay yüzeyinde bir gece Dünya’daki 14 günlük süreye denk geldiğini için, Chang’e-4’e bağlı tüm iniş ve keşif araçları, Ay’ın gecelerinde güneş ışınlarının yokluğu sebebiyle keşif misyonuna ara vererek uyku moduna alınıyor. Bu yüzden Chang’e-4’e bağlı Yutu-2 isimli robot, şu ana kadar 190,66 m. yol alabildi.
Açıklanan bilgilere göre, 5’inci Ay gününde yürütülen araştırmalarda, keşif araçlarında bulunan aygıtlar, sorunsuz şekilde çalışmakta ve 6,6 GB büyüklüğüne sahip verileri, analiz için merkeze göndermeye devam ediyorlar.
Chang’e-4’ün görevleri
- Düşük frekanslı radyo astronomi gözlemleri,
- Toprak ve yer şekilleri araştırmaları,
- Mineral bileşimleri tespitleri,
- Nötron radyasyonu ile nötr atom ölçümleri gibi çalışmalar
Çinli bilim insanları neden Ay’ın Karanlık Yüzü denilen bölgeyle bu kadar ilgileniyor?
Ay’ın derin kraterlerinden biri olan Aitken havzasının, Ay’ın oluşumundan kısa bir süre sonra büyük bir meteorun çarpması sonucunda oluştuğu düşünülüyor.
Aracın ineceği bölge olan Aitken havzası hakkında elimizde şimdiye kadar fazla bilgi bulunmamakta. Aracın bu bölgeye gönderilmesindeki asıl amaç, bu bölgeyi keşfetmek ve dünyaya gönderdiği bilgiler ile insanlığa ışık tutmak. Uzay aracı şu ana kadar Ay’ın karanlık yüzüne ait pek çok fotoğraf çekti.
Bu çarpmayla uydunun merkezindeki bazı toprak elementlerinin yüzeye çıktığı tahmin ediliyor. Eğer görev umulduğu gibi tamamlanırsa Ay’ın oluşumu ile ilgili yeni veriler elde edilebiliriz.
Çin Resmi Haber Ajansı Xinhua, ay yüzeyindeki bir kraterin geniş açıyla çekilmiş renkli fotoğrafını yayınladı.
Çin Devleti neden özellikle Ay’ın karanlık yüzüne gitti?
Ayın karanlık yüzüne yapılan bu görev, başarıya ulaşırsa uzay araştırmalarında ABD ve Rusya’yı yakalamak için uğraşan Çin Devleti için önemli bir adım olacak.
2030 yılına kadar bu iki devlete yetişerek Dünya’da bir uzay gücü olmayı amaçlayan Çin, 2020 yılından itibaren bir insanlı uzay istasyonu yapımına da başlamaya hazırlanıyor.
Çin, yapmış olduğu bu hamle ile bir ilki başarmakla kalmayacak; aynı zamanda Ay’ın oluşumu hakkında önemli bir sır perdesini de aralama imkanına sahip olacak.