Cennet Bambusu Her Mevsim Güzel

Cennet Bambusu
Cennet bambusu; kar, yağmur, soğuk ve fırtınaya aldırmadan bütün kış süresince güzel kırmızı meyvelerini bize sunar.

Cennet Bambusu, cennet çalısı diye de bilinen ve dekoratif amaçlı olarak kullanılan sevilen bir süs bitkisidir. İlkbahar mevsiminde açan çiçekleri ve yaz mevsiminde bambu benzeri görünümü ile sonbahar ve kış mevsimlerinde hem renklenen yaprakları hem de kırmızı salkım meyveleri ile çevresini güzelleştiren hoş bir bitkidir.

Cennet Bambusu’nun Hikayesi

Halk arasında cennet çalısı ya da cennet bambusu olarak isimlendirilen Nandina domestica, karamukgiller (Berberis – Berberidaceae) ailesinden olup cinsinin tek türüdür.

Anavatanı Hindistan, Çin ve Japonya olan Berberis ailesinin bir cinsi olan cennet bambusunun yaprakları 3’lü yaprakçıktan oluşmaktadır. Bambu ağacı ile hiç bir akrabalığı olmamasına rağmen yapraklarının benzemesinden ve her mevsim özel yapraklara sahip olmasından ötürü bu bitkiye cennet bambusu denmiştir.

İlginizi çekebilir

Cennet Bambusu ne anlama gelmektedir?

Cennet çalısı da denen bitkinin gerçek ismi olan Nandina, Japonca bir kelime olan Nanten (kutsal ağaç) kelimesinden türetilmiştir. Yaprakları ve gövdesi bambu ağacına benzediği, her mevsim başka güzellikler sunduğu için ona Cennet Bambusu denmiştir. Fakat bu bitkinin gerçek bambu ağacı (bambusoideae) ile herhangi bir akrabalığı bulunmamaktadır. Çok sayıda kültür türü ve çeşidi üretilmiştir.

Cennet Bambusu’nun özellikleri nelerdir?

Cennet Çalısı Çiçek Tomurcukları
Cennet Çalısı Çiçek Tomurcukları

Cennet çalısı, ilkbahar mevsimine doğru küçük yıldız şeklinde beyazımsı çiçek açmaya başlar. Bu çiçekler; önce yeşil, sonbaharda da salkımlar halinde kırmızı küçük meyvelere dönüşmektedir.

Yaprakları her mevsimde başka bir renge bürünen bu bitkinin ilk açtığında bronz renkli yaprakları vardır. Sonrasında yeşile, sonbahar ve kış aylarında ise turuncu ve kırmızıya dönerek bir renk cümbüşü oluşturur.

Cennet bambusunun yaprakları her mevsimde başka bir renge bürünür

Yazın 40 °C’ye varan sıcak yerlere bile uyum sağlar. Ancak öğleden sonra gölge olan, yalnızca sabah güneşi alan yerler bu bitki için daha iyidir.

-15 °C ile -23 °C arasında değişen çetin kış soğuklarına dayanabilir. Kar yağdığı zaman seyrine doyum olmayan bu bitki, meyveleri bitmeden de yeniden çiçek açar.

Cennet bambusu yaprakları
Cennet bambusu daha çok sonbahar ve kış aylarında yaprakları turuncu ve kırmızıya döner.

Cennet bambusu, daha çok sonbahar ve kış aylarında turuncu ve kırmızıya dönen rengi ve uzun süre bitki üzerinde kalan dekoratif meyveleri için yetiştirilmektedir.

Bu bitki 2 m’ye kadar uzayabilen orta boylu bir çalı türüdür. Yapraklar, oldukça uzun ve yan uzantılarla dolu saplarda dizili birçok yaprakçıklar bütünüdür. Yani tek bir yaprak adeta çok yapraklı bir dal gibidir.

Cennet Bambusu’na nasıl bakılır?

Ilıman iklim bitkisi olmasına rağmen, sıcağa ve soğuğa son derece dayanıklı olan cennet çalısı, hem bahçede hem de saksıda yetiştirilebilir. Çok soğuk geçen yerlerde kışın yaprağını döker.

1. Bodur Cennet Bambusu bakımı ve üretimi

Yeni kültivar (yetiştirilen) bodur cennet bambularının boyları 30 cm – 1 m arasında değişmektedir. Bu türleri çoğunlukla çiçek açmaz ve meyve vermez. Fakat küçük yapılı oldukları için küçük bahçelerde ve balkonlarda dekoratif amaçlı kullanılmaktadır.

Cennet bambusunun Nana adında bodur bir türü bulunmaktadır. Bodur cennet bambusu fazla bakım istememektedir. Güneşli, yarı gölge yerler ile süzek, humusça zengin nemli toprakları sever. Bahçeye dökülen tohumlardan kendiliğin bile çıkar. Ayrıca yazın yarı odunsu çelikler ile de üretimi yapılır.

Bu güzel bitkiyi ister bahçenizin değişik bölümlerine dikebilir isterseniz eşinize dostunuza hediye edebilirsiniz.

2. Cennet Bambusu sulama

Esas türdeki cennet bambusunun yeni sürgünleri (dalları) kızılımsı renkten zamanla yeşile döner. Yaprakları yaz mevsimi bittikten sonra kızarmaya başlar. Yaz sonundan itibaren yapraklar kızarmaya başlayıncaya kadar sulama işlemi nadir yapılmalıdır. Yapraklarının kızarması kış mevsimine kalabilir. Kışın hafif don olaylarında bile yapraklarını dökebilmektedir.

3. Cennet Bambusu budama

Kış mevsiminin çetin geçmediği yerlerde yılda bir defa bitkinin en uzun dalları dipten kesilmelidir. Yeni dip sürgünlerin uygun görülen yerlerinde de kesim yapılabilir. Kök sürgünlerin çevreye yayılmasına, çevreyi istila etmesine karşı daima dikkatli davranılmalıdır.

Cennet bambusu meyvesi yenir mi?

Cennet bambusu meyve taneleri
Cennet bambusu salkım şeklindeki meyve taneleri

İlkbaharın sonuna doğru yukarı doğru salkım salkım çiçek açan Cennet Bambusu’nun küçük tanelere sahip meyveleri sonbaharda olgunlaşır ve kızarır. Meyveler zehirli kabul edildiği için yenmez.

Tohumları kuşlar tarafından çok sevildiği için dikilen bahçelerde çok sayıda kuş, bahçelerin vazgeçilmezi olacaktır. Kış boyunca harika bir görünüme sahip olan cennet çalısının meyveleri hayvanlar için oldukça zararlı olabilir. Hatta bu bitkinin meyvelerinden fazla yiyen kuşların öldüğü görülmüştür.

Cennet Bambusu Türkiye’de nerede yetişir?

Cennet Bambusu, Türkiye’de Marmara ve Karadeniz bölgesinde rahatlıkla yetişmektedir. Ege ve Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde yarı gölgeli yerler bu bitki için idealdir. Ancak bu bitki ülkemizde doğal olarak yetişen bir bitki değildir. Yurt dışından getirilmiş ve üretimi yapılmaya başlanmıştır.

Cennet çalısı bilhassa güneşli ve yarı gölgeli yerlerde yetiştirilirse yaprakları daha güzel olmaktadır. Kış mevsiminde sıcaklık değerleri 0 (sıfır) C’ye düşmezse bitki, yapraklarını dökmez ve meyveleri de ilkbahar mevsimine kadar durabilir. Ancak soğuklar fazla olursa meyveler de zarar görür. Hatta tüm dalları donarak ölebilir. Ama ilkbahar ile birlikte kökten yeni dallar uzamaya başlar (Bodur cennet bambusu hariç).

Yorumlar

Cennet bambusu bize göre özellikle kış mevsiminin en güzel bitkilerinden birisidir. Kar, yağmur, soğuk ve fırtınaya aldırmadan bütün kış süresince güzel kırmızı meyvelerini bize sunar. Aslında tüm yıl boyunca çiçekleri ve meyveleri ile bahçemizi şenlendirir ve ilgi odağı olmayı hep başarır.

Editörün Notu

Yazımızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bu güzel bitki hakkında diğer insanların da bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

2 Cevaplar

  1. Hanife dedi ki:

    Güzel bilgilendirme teşekkürler ben kapı önünde merdiven kolüdorunda süs olarak koycam tavsiyeniz nedir ısık alan bir yeriçerde

    • Savaş Uyar dedi ki:

      Yorumunuz için teşekkür ederiz. Çok sulamayın fakat kuru da bırakmayın. Toprağı sürekli nemli kalmalı. Soğuk ortamlarda bırakmayın. Toprağını 2-3 yılda bir değiştirin. Cennet bambusu (Nandina), karanlık ortamları sevmez ancak kesinlikle güneş ışığına da doğrudan maruz kalmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir