Penguenler Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
Penguenler karides benzeri çok küçük bir deniz canlısı olan kril ile beslenirler. Ancak Kril popülasyonu, endüstriyel balıkçılığın tehdidi altında. Endüstriyel balık avcıları hiç düşünmeden hesapsızca Antarktika Okyanusu’nun bu nadide canlılarını avlayıp dünyanın geleceğini tehlike altına sokuyorlar.
Dünya Penguenler Günü: 25 Nisan
1970 yılından itibaren buzullar erimeye başladıktan bu yana sayıları %80 azalan kriller; kril yağı, Omega-3 tabletleri ve evcil hayvan ile balık yemlerinde kullanılmak üzere avlanıyorlar. Hesapsızca yapılan bu avlanma krilleri dolayısıyla kril ile beslenen balinaların, fokların ve penguenlerin yaşamlarını tehdit ediyor.
Farkındalık yaratmak amacıyla 25 Nisan Penguenler Günü olarak belirlenmiş. Bu özel gün, Antarktika’da yaşam bölgeleri, temel besin kaynakları tehdit altındaki canlıları hatırlamak ve onlar için harekete geçmek için özel bir fırsat.
Sizler de sosyal medya hesaplarınızda bu konu hakkında paylaşım yaparak bu farkındalığa destek olabilirsiniz.
Penguenler ile ilgili belki de daha önce hiç bilmediğiniz ilginç bilgilere değineceğiz. İyi okumalar.
Bütün Penguenler Güney Yarımküre’de yaşarlar
Penguenler daha çok Yeni Zelanda, Avusturalya, Şili, Arjantin ve Güney Afrika gibi ülkelerde bulunurlar. Kuzey kutbunda hiç penguen yaşamamaktadır. Penguenler genellikle güney kutbunda yaşayan canlılardır.
Galapagos penguenleri uzun beslenme yolculukları yaptıklarında Kuzey Yarımküre’ye geçebilirler.
Dinozorlar zamanda insan boyu kadar penguenler vardı
Büyüklük bakımından 30 – 105 cm. arasında 17 farklı türü bilinmektedir. En irileri İmparator penguen 45 kg ağırlığına ulaşabilir. Sıcak bölgelere doğru penguenlerin boyları gittikçe küçülmeye başlar.
Elde edilen fosil kayıtlarına göre dinozorların soyu tükenmeden önce dünyada 1.5 metre boyunda penguenler vardı.
Dünyanın en küçük pengueni ananas ağırlığında
Küçük mavi renkli bu penguenler, Dünyadaki en küçük penguen türüdür. Bu minik canlılar, yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda ve yalnızca bir ananas ağırlığındadır. Alt türlerinde farklılık gösterse de ortalama 33 cm boya sahiplerdir. 43 cm’ye kadar boyları uzayabilir.
Mavi renkli bu penguen, Güney Avustralya’da ve Yeni Zelanda kıyı şeridinde yaşamaktadır. Avustralya’da onlara, küçük olmaları sebebiyle peri penguenleri de denmektedir.
Penguenlerin neden sallanarak yürüdüklerini biliyor musunuz?
Penguenlerin sarkaç benzeri ilginç yürüyüşlerinin sebebi son derece önemlidir. Bu tarz bir yürüyüş şekli penguenlerin ciddi derecede enerji tasarrufu yapmalarını sağlamaktadır.
Penguenler kısa bacaklı olmalarından dolayı oluşan dezavantajlarını, yana doğru adımlar atarak ortadan kaldırırlar. Kasları böylece daha az yorulur. Sallanarak yürümeleri penguenlere iki kat enerji tasarrufu sağlar.
Fillerin duygusal özelliklere sahip olduklarını biliyor muydunuz?
Yumurtaların bakımını babalar yapar
Çiftleşme mevsiminden önce, penguenler kendilerine eş seçmek zorundadırlar. Seçtikleri eşin sesini iyice hafızalarına kazırlar. Bu sayede çiftleşme döneminde 400.000 penguen arasında bu sesi ayırt edebilirler.
Çiftleşme sonucu dişi bir adet yumurta yumurtlar. Yumurtlama işini tamamlayan dişi penguen, avlanmak için denize açılır. Bu aşamadan sonra erkek penguenler yumurtayı yağlı kuluçka kesesi benzeri bir bölgenin altında saklayarak yumurtanın bakımını üstlenirler.
Adelie penguenleri için taş parçaları çok önemlidir
Adelie penguenleri taş parçalarını yuva yapmak amacıyla kullanırlar. Taşlar onlar için o kadar değerli ki başka penguenlerin biriktirdiği taşları bile çalabilirler.
Penguenlerin pembe renkli kakaları uzaydan görülebilir
Antarktika’da yaşayan Adelie penguenleri, krille beslendikleri için pembe kaka yapıyorlar. Buzun üzerinde bu kakalar uzun süre kalabiliyor. Bilim insanları uydu görüntülerini kullanarak penguenlerin izlerini pembe kakaları sayesinde sürebiliyor.
Penguenlerin insanlardan kaçmadığını biliyor muydunuz?
Penguenlerin insanlardan asla kaçmadığını biliyor muydunuz? Dünyanın pek çok hayvanat bahçesinde penguenler hızlı bir şekilde ortama uyum sağlamışlardır. İnsanlardan kaçmadıkları için çokça avlanılırlar ve bu yüzden nesilleri günden güne azalmaktadır.