Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Halk arasında Şeker hastalığı olarak bilinen Diyabet, pankreasın kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülini yeteri derecede üretememesi veya üretilen insülinin vücutta etkili bir şekilde kullanılamaması sonucu oluşan kan şekeri düzeyinin yükselmesiyle kendini belli eden bir hastalıktır.
Şeker hastalığına iyi gelen meyve, sebze ve otlar: Tarçın, Badem ve Pırasa. Yazımızda şeker hastalarının nasıl besleneceğine dair kısa bilgiler bulacaksınız.
Diyabet hastaları için Lif bakımından zengin olan Tarçın
Tarçın, lif bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırarak kan şekerini dengeler.
Günlük yarım çay kaşığı baharat olarak ya da 1,5 tarçınla demlenilen bir fincan çay olarak tüketimi uygundur.
Uzun süreli tokluk sağlamaya yardımcı olan Badem
Sağlıklı yağ açısından epey zengin olan kuruyemişler dengeli tüketilmesi durumunda kan şekeri kontrolünü kolaylaştırmaktadır.
Kuruyemişlerden badem, yüksek lif ve zengin doymamış yağ içeriğinin sahiptir. Düşük karbonhidrat içeriği sebebiyle de düşük glisemik endekse sahiptir. Kan şekeri yükselmelerini engellemeye ve uzun süreli tokluk sağlamada yardımcı bir rolü vardır.
Kahvaltınızda 5 adet zeytin yerine 6 adet badem tercih edebilirsiniz ya da ara öğünlerde süt ürünleri veya meyve tüketebilirsiniz.
Ayrıca kabak çekirdeği Omega 3 açısından oldukça zengin. Düşük karbonhidrat barındırmasıyla kan şekerinizi dengede tutmaktadır. Aynı zamanda tam bir demir deposu. Siz yine de aşırı tüketmemeye özen gösteriniz.
Kan şekerini ve yüksek kolesterolü düşüren Pırasa
Pırasa, yüksek besin lifli, A, C, K ve B6 vitamini yönünden oldukça zengin bir sebze konumundadır. Yapılan araştırmalar sonucunda pankreastan insülin salınımını uyararak kan şekerini ve yüksek kolesterolü düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Buharda kısa süreli olarak pişirilirse besin kayıpları en aza inecektir. Böylece daha sağlıklı şekilde pırasayı tüketmiş olursunuz.
İlgili içerik:
Diyabet tipleri nelerdir?
Genel olarak tip 1 ve tip 2 diyabet tanımlamaları kullanılmaktadır.
- Tip 1 diyabet; çoğunlukla erken yaşlarda ortaya çıkar, tanı konduktan sonra mutlaka insülin kullanılmalıdır.
- Tip 2 diyabet ise 35 yaş ve üzerinde başlar. Bu hastalığın oluşmasında, sağlıksız yaşam biçimi ve ailede diyabet hastasının olması etkilidir. Beslenme, fiziksel etkinlik ve kan şekerini düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilinir.
- Tek gen hastalığına bağlı diyabet
- Gebelik diyabeti, gebelerin %2-8’inde görülebilmektedir. Gebelikte ortaya çıkan diyabet şeklidir.