NASA‘nın Curiosity aracı, güneş ışığı filtreli kameralarını kullanarak, Mars gezegenine ait iki uydu olan Phobos ve Deimos’un neden olduğu güneş tutulması olayını fotoğraflamayı başardı.
Mars gezegeninden ait Phobos ve Deimos uydularının yarattığı Güneş tutulması
Mars Curiosity aracı, Phobos ve Deimos isimli iki doğal uydunun (Mars’ın ayları) fotoğraflarını tam Güneşin önünden geçerken çekmeyi başardı. Normale göre küçük olan bu uydular, her ne kadar Güneş’i tam olarak kapatamasalar bile yine de küçük bir tutulmaya sebep oldular.
26 km. genişliğine sahip Phobos uydusu, 26 Mart 2019’da Güneş’in önünden geçti. Bu geçişi Curiosity aracı kaydetti. Mars’ın uydusu Phobos’un, dünyamızın uydusu Ay gibi Güneş’i tamamen örtmediği için halkalı tutulma meydana geliyor.
Mark Lemmon : “Bu türdeki güneş tutulması olayları insanların ilgisi çekiyor.”
Curiosity’nin üzerinde bulunan bir kamera olan Mastcam’in ortak araştırmacısı Texas A&M Üniversitesi’nden Mark Lemmon, “Zaman içinde daha fazla gözlem yapılması, her bir yörüngenin ayrıntılarını azaltmaya yardımcı olur.” dedi.
Astronomi (Gökbilim) camiasından, Curiosity ekibinde yer alan Mark Lemmon, Mars’ta meydana gelen gün doğumu, gün batımı, güneş tutulması ve çeşitli hava olaylarının insanların ilgisini çektiğini ve heyecanlandırdığını ifade etti.
İlginiz çekebilecek konular
- Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneşimiz nasıl oluşmuştur?
- Güneş enerjisi ile nasıl elektrik üretilir?