İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden Yeşilova Höyüğü kazılarında keşfedilen 5 bin yıllık iskelete ait şakak kemiğinden DNA örneği çıkarıldı. Yapılan bu keşif ile DNA örneğinin alındığı insan ve o zamanki yaşadığı toplum hakkında bilgilerimizin artırılması amaçlanıyor.
Yeşilova Höyüğü kazılarındaki bu keşif ne anlama geliyor?
Şakak kemiği parçası DNA‘sının incelenmesi amacıyla geçtiğimiz senelerde Boston Üniversitesine gönderildi. Araştırmacılar inceleme sonucunda kemik parçasından DNA’yı saptamayı başarmışlar.
Yapılan bu keşif sayesinde; 5 bin yıl önceki insanın göz renginden tutunda boyuna ve hangi hastalıklara yakalanmış olduğuna kadar tüm bilgilerine ulaşabileceğiz. Bu zaman diliminde yaşayan insan topluluklarının Avrupalı kökenli mi yoksa Anadolu kökenli mi olduklarını öğrenebileceğiz.
Yeşilova Höyüğü’nde her geçen gün yeni bulgulara ulaşılıyor
İzmir‘deki 8 bin 500 yıllık tarihi yerleşim yeri olan Yeşilova Höyüğü kazılarında her geçen gün önemli bulgulara da ulaşılmaktadır.
Aşağıdaki videoda gösterildiği gibi Bornova Belediyesi’nce desteklenen kazılarda deneysel arkeoloji uygulamasıyla cilalı taş devri canlandırılarak çocuklara kazı yaptırılıp arkeoloji bilinci aşılanması hedeflenmektedir.
Yeşilova Höyüğü’nde Yaşamış Olan Medeniyetler
Yeşilova Höyüğü yayılım alanı içinde Neolitik dönemden Roma dönemine kadar birçok kültürün yaşadığı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte kültür katları yüzeyden başlayarak sıralanırsa;
- I. Kat Roma Dönemi
- II. Kat Tunç Dönemi
- III. Kat (1-2 tabakaları) Kalkolitik Dönem
- IV. Kat (1a-c,3-8 tabakaları) Neolitik Dönem olarak belirlenmiştir.