Bilgi Damlası

Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kokusuz olması ve normal sarımsağa göre daha çok avantaja sahip olan siyah sarımsak birçok hastalığın devası olarak kabul edilmektedir.

Kokusuz olması ve normal sarımsağa göre daha çok avantaja sahip olan siyah sarımsak birçok hastalığın devası olarak kabul edilmektedir.

Siyah sarımsak; yaklaşık 40 günlük bir zaman diliminde taze beyaz sarımsağa, nem kontrolü yapılıp yüksek sıcaklık uygulanarak elde edilir.

Evde siyah sarımsak yapımı

Siyah sarımsak gerçekte bir teknoloji ürünüdür. Beyaz sarımsağın fermente olmasını sağlayan bir makinesi vardır. Sarımsaklar bu makineye yerleştirilir. 40 gün boyunca bekletilir, sıcaklık ve nem ayarlamaları yapılır.

Siyah sarımsağı siz de evinizde yapabilirsiniz. Videoda siyah (kara) sarımsağı evde nasıl yapacağınızı izleyebilirsiniz.

Evde Siyah Sarımsak Yapımı

Fermantasyon (mayalanma) cihazı içerisine sarımsaklar soyulmadan konur. 60 °C sıcaklıkta % 85-90 nem koşullarında 10.günden itibaren kararmalar meydana gelir. 40. gün tamamlandıktan sonra kararma gerçekleşmektedir.

Özetlersek siyah (kara) sarımsak; beyaz sarımsağın fermente edilerek, tamamen siyah rengini alması ile oluşmaktadır.

Kara sarımsak 40. gün tamamlandıktan sonra oluşmaktadır.

Siyah (Kara) Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Daha ayrıntılı olarak siyah sarımsağın faydaları nelerdir? konu başlığındaki yazımızı da okuyunuz.

Siyah sarımsağın ilk akla gelen faydaları; kolesterol seviyesini düşürmek, antiseptik özelliği ile vücudunuzu koruma altına almak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek olarak sıralanabilir.

Daha fazla detaylı bilgi için…

Beyaz Sarımsağın Fermantasyon Sürecinde Neler Olur?

Fermantasyon (mayalanma) işlemi ile sarımsak başlarının karakteristik kokusunu veren öncül maddeleri alliin ve allicin azalır. En güçlü antioksidan S-allilsistein artar. Sonrasında da suyla çözünen bir hal alır.

Böylece sarımsakta var olan, istenmeyen kokular yok olmakta ve tadındaki acılık kaybolmaktadır. Aynı zamanda da besin değeri artmaktadır.

Sarımsak nasıl siyaha dönüşür?

İçeriğinde şeker ve amino asit bulunan sarımsak, fermantasyon sürecine girdiğinde koyu renkli bir madde olan melanoidin üretir. Sarımsağa siyah rengini veren işte bu maddedir. Bu süreç tamamen doğal bir süreçtir.

Siyah sarımsak ile normal sarımsak arasında nasıl bir fark vardır?

Beyaz sarımsak, siyah sarımsak makinesi denilen bir makine yardımıyla fermantasyon sürecinden geçip kara sarımsağa dönüşmektedir.

Rengi siyaha dönüşen normal sarımsağın besin içeriği değişmektedir. Siyah sarımsağın içerdiği besinler normal sarımsaktan daha güçlüdür. Beyaz sarımsağın tadındaki acılık ve koku, fermantasyon işleminden sonra ortadan kaybolmaktadır.

Siyah sarımsağın tadı nasıldır?

Siyah sarımsağın tadı kuru erik gibidir. Benzersiz tadı ile aynı zamandan hem tatlı, hem de tuzlu yemeklere müthiş lezzet katmaktadır.

Birçok kişi siyah sarımsağın tadına baktıktan sonra “lokum gibi” yenebiliyor demişlerdir. Lezzetine doyum olmayan siyah sarımsak özellikle somon balığı ile bir araya gelince ortaya çıkan muazzam tadı sayesinde yiyen herkesi etkilemiştir.

Siyah sarımsak ne kadar tüketilmelidir?

Siyah sarımsağın içerisinde B1, B6, C vitamini, kalsiyum, fosfor, manganez, kükürt, allil sülfür ve oleum allicine bulunmaktadır. İçerdiği oleum allicine maddesi, penisilin ile eşit düzeydedir.

Normal sarımsağa göre daha güçlü bir antioksidan olan siyah sarımsağı düzenli kullanırsanız ihtiyacınız olan günlük enerjiyi alırsınız. Ayrıca bağışıklık sisteminiz kuvvetlenecek ve kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz.

Fermente edilerek üretilen kara sarımsağı aşırıya kaçmamak koşuluyla dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

Siyah sarımsağın fiyatı ne kadar?

Fermantasyon işlemi sonucu elde edilen siyah sarımsağın Türkiye’de bilinirliliği artmakta ve üretimi yaygınlaşmaktadır.

Siyah sarımsak, Asya ve Kore’ye özgü gıdaların satıldığı yerlerden ya da internet üzerinden online satış mağazalarından satın alınabilinir. Siyah fermente sarımsağın 1 kg fiyatı ortalama 100-150 ₺ civarındadır.

Sağlık konusunda ilginizi çekebilecek konular

Exit mobile version