Siyah sarımsağın faydaları; kanserden kalp sağlığına, bağışıklığın güçlendirilmesinden cilt sağlığına kadar bir çok alana yayılmıştır.
Siyah sarımsağın faydalarına geçmeden önce içerisinde B1, B6, C vitamini, kalsiyum, fosfor, manganez, kükürt, allil sülfür ve oleum allicine gibi maddelerin bulunduğundan bahsetmek gerekir. Oleum allicine maddesi penisilin gibi etki etmektedir.
Siyah sarımsağın içinde 200’den fazla yararlı bileşik var
Siyah sarımsak, enerji, vitamin, protein, mineral kaynağı olarak zengin olmasının yanında sağlığımız açısından faydalı 200’den fazla bileşen içermektedir. Bu bileşenler; antiseptik, antifungal, antiviral, antioksidan ve antibakteriyel olarak sıralanabilir.
Siyah sarımsağın faydaları saymakla bitmez.
Asya ve Avrupa mutfaklarının olmazsa olmazı olan siyah sarımsak, fermantasyon işlemi sonucunda kansere karşı önemli oranda etki etmektedir. Kansere karşı beyaz sarımsağa oranla çok daha fazla etkilidir.
Siyah sarımsak aynı zaman da kolesterol seviyesini düşürerek damar sertliğini önler, kalp ve damar sağlığına destek olur.
Beyaz sarımsağa oranla 2 kat daha fazla antioksidan içerir. Antiseptik özelliği ile vücudunuzu koruma altına alır. Kronik hastalıklara, dolaşım sistemi rahatsızlıklarına ve alzheimer gibi hastalıklara karşı etkilidir.
Siyah (kara) sarımsak nasıl tüketilir?
Beyaz sarımsak, iki ay gün süreyle uygun nem ve ısı koşulları altında kurutulmaya bırakılır. Diğer bir yöntem ise bu linke tıklayarak tencerede nasıl siyah sarımsak yapabileceğiniz video ile anlatılmıştır. Bu süreden sonra dişleri beyaz haldeki sarımsak siyah hale gelecektir. Yapılmış olan bu işlem sonrasında, sarımsağın içerisinde bulunan yararlı madde oranını artmakta ve sarımsak daha sağlıklı hale gelmektedir.
Yukarıdaki yöntemler sonrasında sarımsağın içerisinde ona keskin kokusunu veren alliin ve allicin azalacaktır. İstenmeyen kokusu ve tadındaki acılık gidecektir. Eğer beyaz sarımsağın tadını seviyorsanız siyah sarımsağa bayılacaksınız. Siyah sarımsağın tadı, adeta kurutulmuş meyve tadındadır. Ağız kokusuna yol açmaz, şekerli ve tütsülenmiş bir lezzeti vardır.
Şunu bilmekte fayda var: Siyah sarımsak, beyaz sarımsak gibi tamamen doğal bir besin kaynağıdır.
Evde siyah sarımsak nasıl yapılır?
Siyah sarımsak nasıl yapılır? linkine tıklayarak videoda siyah sarımsağı evde nasıl hazırlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Şifanız bol olsun!