İnsanlarla rekabet edebilecek düzeyde olan karıncalar çok farklı yaşam koşullarına uyum sağlarlar. Soğuk Kuzey Kutup bölgesinden, sıcak tropikal bölgelere; yağmuru bol ormanlardan, ağaçların en yüksek tepelerine ve çöl kumlarına kadar koloniler kurmaktadırlar.
İnsanlarla rekabet edebilecek düzeyde olan karıncalar, çok farklı yaşam koşullarına uyum sağlayabilirler. Soğuk Kuzey Kutup bölgesinden, sıcak tropikal bölgelere; yağmuru bol ormanlardan, ağaçların en yüksek tepelerine ve çöl kumlarına kadar koloniler kurmaktadırlar.
Karıncalar canlılar arasında toplum hayatı açısından çok özel bir yere sahiptirler
Çok farklı ortamlara uyum sağlayabilme yetenekleriyle tıpkı insanoğlu gibi bir toplum hayatına sahiptirler. Sosyal yaşamın tüm esaslara uygun hayatını sürdürmeyen hiç bir karınca türü bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, karıncaların toplumsal hayatları, büyük bir hayranlık uyandırmaktadır. Araştırmacılar, bu canlıların kurdukları düzeni insanların kurdukları “devlet düzeni“ne benzetmektedirler.
Karınca göz kamaştırıcı canlıdır. Onun fiziki özellikleri, amacına uygun ve görünüş olarak estetik bir yapıdadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, karıncalarla insanlar arasında pek çok benzerlikler olduğu kanıtlanmıştır.
Karıncalar, dünya üzerindeki böcekler içinde; zar kanatlılar ailesi içinde, yeryüzündeki en kalabalık nüfusa sahip canlılardır. Karıncalar bugün bilinen 9.500 türü bulunmaktadır. Bütün tropikal ve ılıman bölgelere yayılmış olan karıncalar çok iyi örgütlenmiş koloniler oluşturmuşlardır
Karıncalarda sınıf (kast) sistemi
Karıncalar; yapıları ve işlevlerine göre birbirinden farklılaşmış, sınıfsal bir yapı meydana getirmişlerdir. Kurmuş oldukları bu farklılaşmış sosyal düzen ile bir kast sistemidir. Sistem kendi içinde 3 bölüme ayrılır:
- Üreme yeteneğine sahip kraliçe:
- Erkekler
- İşçi ve Asker Karıncalar:
Kraliçenin eşeysel organları tamamen gelişmiştir. İşçi karıncalardan daha uzun yaşarlar ve 8-10 kat daha büyüktürler.
İşçiler; yuvanın her türlü ihtiyacıyla meşgul olan kraliçenin kısır dişi yavrularıdır. Karınca türlerinde en kalabalık sınıfı işçiler oluşturmaktadır. Özel kuluçka bölümlerinde bulunan yumurtaların bakımları, işçi karıncalardan oluşan bakıcılar vasıtasıyla kreş tipi özel odalarda yapılmaktadır. Genç ve deneyimsiz olan işçi karıncalar, yavru bakımı ve yuva işleriyle meşgul olurken; daha yaşlı ve tecrübeli olanlar ise yiyecek bulma ve savunma gibi işlerde görev almaktadırlar.
Kraliçe, yalnızca yavruların beslenmesine yönelik yumurtalar da bırakmaktadır. Bakıcı karıncaların görevi yavruları bu yumurtalarla beslemektir. İşçi karıncalarda bulunan mide(kursak), yalnızca karıncanın kendi ihtiyaçlarını değil tüm topluluğun ihtiyacını karşılamak için “sosyal bir mide” görevini de üstlenmektedir.
İşçilerin kraliçesi olmayan bazı türlerinde üreme işlerini de üstlenirler. Bazı işçiler ise koloninin temizliğini sağlamak, cenaze kaldırıcılığı ve ölüleri taşımakla görevlidirler.
Asker Karıncaların Görevi Koloniyi Korunmaktır
Asker karıncalar; koloninin korunması, avlanma, yeni yuva yerleri bulunması gibi görevleri vardır. Askerler, savaş taktik ve stratejisi konusunda uzmandırlar. Bazıları saldırganken, diğerleri savunmada çok önemli tekniklere sahiptir.
Erkek karıncalar ise işçilerden ve kraliçeden, bariz şekilde daha ince bir yapıya sahiptirler. Gözleri iyi gelişmiştir. Kanatlarını atmazlar. Çiftleşmeden hemen sonra yuvadan uzaklaştırılan erkekler, birkaç gün içerisinde de ölmektedirler.
Karıncaların nasıl bir ses çıkardığını merak ediyorsanız videomuzu izleyiniz.
İlginizi çekebilecek konular