Amerika Birleşik Devletleri eyaletlerinden biri olan Hawaii’deki en eski gözlemevinde yapılmış olan ölçümler şunu göstermiştir ki, zararlı sera gazlarından olan karbondioksit (CO2) seviyesi endişe verici boyutta.
Mauna Loa Gözlemevi 1958 yılından beridir atmosferdeki karbondioksit miktarını kayda geçirmektedir. 11 Mayıs 2019 tarihinde yapmış olduğu ölçümlerde havada CO2 yoğunluğu 415.26 ppm olarak ölçüldü.
Mart 1958’deki ölçümlerde karbondioksit yoğunluğu 313 ppm olarak kayda geçmişti. Mayıs 2013’te yapılan ölçümlerde bu rakam 400 ppm‘ye kadar yükselmişti.
“Bizim bildiğimiz gezegen bu değil”
Araştırmacılar, atmosferde ölçülen benzeri görülmeyen yoğunlaşmayı, “Bu, bizim bildiğimiz gezegen değil” şeklinde yorumladılar.
Mauna Loa Gözlemevi‘nin son ölçümlerini sosyal medyadan paylaşan meteorolog Eric Holthouse,”Bu sonuçlar, insanlık tarihinde ilk defa, atmosferimizde 415 ppm’den fazla CO2 bulunduğunu gösteriyor. Yalnızca yazılı tarihten, 10 bin yıl önce tarımın icadından değil, milyonlarca yıl önce modern insanın ortaya çıkışından bu yana bir ilk yaşanıyor. Bu, bizim bildiğimiz gezegen değil” dedi.
Karbondioksit ölçümlerinde dikkat edilen hususlar
Bu gözlemevinde her gün karbondioksit seviyesi ölçümü yapılmaktadır. Hawaii‘nin en büyük yanardağında bulunan gözlemevi; kıtalardan ve çevresel kirlilikten uzak, Pasifik adalarındaki havanın kalitesini test etmek için inşa edilmişti. Bu bölgenin seçilmesinde, ölçüm sonuçlarını etkileyebilecek bitki örtüsünün olmamasına da dikkat edildi.
Gözlemevinde, insan hareketliliğinden kaynaklı, atmosferdeki CO2 seviyelerinin hızlı yükselişini gösteren veriler göz önünde bulundurularak “Keeling Eğrisi” diye bilinen grafik oluşturuluyor.