Afrika kıtası denince akla gelen ilk hayvanlardan birisi de Zebralardır. Genellikle sosyal hayvanlar olan zebralar küçük haremler veya büyük sürüler şeklinde bir yaşam sürerler.
Zebralar çoğunlukla gizlenecek fazla yer olmadığı için açık otlaklarda yaşamaktadır. Bu nedenle hayatta kalabilmek için çok hızlı hareket etmek zorundadırlar. Bu yüzden zebraların tüm vücut özellikleri bu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde evrimleşmiştir.
Zebraların çizgileri birbirine benzemez
Zebraların bacakları çok uzundur, güçlü kasları ve geniş bir alana sahip olan akciğerleri vardır. Bu yüzden hiç yorulmadan ve yavaşlamadan çok uzun mesafeleri koşabilirler.
Zebraların kemikleri de hafif olmasına karşın oldukça güçlüdür. Her insanın kendine özgü parmak izinin olması gibi her zebranın çizgileri de kendine özgüdür. Zebraların siyah beyaz çizgileri, Afrika sıcağında vücut ısılarını düşürerek onların serinlemesine yardımcı olur.
Zebraların çizgileri ne işe yarar?
Bilim insanları yaşam süreleri 20-25 yıl olan zebraların niçin çizgili olduğunu hala çözemediler. Ancak bu konuda bir kaç tahminleri bulunuyor:
- Çizgiler, yırtıcıların ve böceklerin kafasını karıştırarak onların dikkatlerini dağıtmaya yarıyor olabilir,
- Yukarıda da bahsedildiği gibi çizgiler, hayvanın vücut sıcaklığını kontrol etmeye yardımcı olabilir
- Her zebra benzersiz çizgiye sahip olduğu için bu çizgiler, birbirlerini tanımalarını sağlıyor olabilir.
Zebralar ne yer? Suyun yerini nasıl bulurlar?
Zebralar ot yer. Ayrıca sık sık su içmek isterler. Suyun olmadığı bölgelerde ise koku duyularını kullanarak çukur açacak bir yer bulurlar ve temiz suyu çıkarırlar.
Zebralarda gebelik süresi ne kadardır?
Zebralarda gebelik dönemi yaklaşık olarak 1 yıl kadardır. Yeni doğmuş yavru zebralar, doğumdan sonra annelerinin peşlerinden bir an bile olsa ayrılmazlar. Çoğunlukla her doğumda bir tane yavru dünyaya gelir.
Zebra yavruları tehlike anında sürünün içerisinde korunur
Zebraların ortalama boy uzunlukları 1 – 2 metre arasında değişiklik gösterir. Herhangi bir tehlike anında yetişkin zebralar, sürüdeki yavruları koruyabilmek için onları sürünün içerisine zorlarlar.
Tüm zebra sürüsü koşarken yavrular daima kalabalığın iç kısmında kalır ve daha iyi korunmak için annelerine yakın hareket dururlar.
Aşağıdaki videoda nehrin karşına geçmek isteyen zebra sürüsünün hikayesi anlatılmaktadır.