Bilgi Damlası

Yapay Zeka Nedir, Nasıl Çalışır, Nerelerde Kullanılır?

1956 yılı yapay zeka kavramının doğduğu yıldır. Hampshire, Dartmouth College'da bir konferans düzenlenmiş ve ilk defa yapay zeka ifadesi kullanılmıştır.

Yapay zeka ifadesi bilgisayar bilimine ilk kez John McCarthy tarafından 1956 senesinde Dortmouth Kolejinde kazandırılmıştır. Yapay zekada amaç, gerçek bir insanı taklit eden, gerçek insanın verebileceği tepkileri veren ve tüm bunları öğrenebilen yapay bir mekanizma oluşturmaktır.

Yapay zeka kısaca nedir?

Yapay zeka, herhangi bir canlı organizma kullanılmadan, tamamen yapay araç ve gereçler ile oluşturulan, insan gibi davranışlar ve hareketler gösterebilen makineler için geliştirilen teknolojinin genel ismidir.

Yapay Zeka (Artificial Intelligence), bir bilgisayar bilim dalı olarak kabul edilmekte ve makinelerin daha yaratıcı davranması ve tıpkı bir insan gibi tepkiler vermesini sağlamayı amaçlamaktadır.

İdealist bir yaklaşıma göre; tamamen insana has özellikler olan hissetme, davranışları önceden tahmin etme, karar verme gibi şeyleri gerçekleştirebilen yapay zeka ürünleri, genel olarak robot adı olarak da bilinmektedir.

Yapay zeka nasıl ortaya çıktı?

Bilgisayar teknolojilerinin gelişmeye başladığı yıllarda, 1950 senesinde, “Makineler düşünebilir mi?” diye soran Alan Mathison Turing, yapay zekayı kelime olarak kullanmasa bile düşünen makine kavramını ortaya atmış ve yayınladığı makalesinde Turing Testinden detaylı bir şekilde bahsetmiştir.

1956 yılı için yapay zeka kavramının doğduğu yıl diyebiliriz.  Hampshire, Dartmouth College’da bir konferans düzenlenmiş ve ilk defa burada yapay zeka ifadesi kullanılmıştır.

Alan Mathison Turing, makineler düşünebilir mi? diye soran ilk kişidir. Yayınladığı makalede Turing Testini ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır.

Turing Testi nedir?

Turing testinde makine ile gönüllü bir insan, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yerde bulunurlar. Sorgulayıcı, sadece soru sorarak hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır.

Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?

Yapay zekanın geliştirildiği ilk yıllarda bu teknoloji yalnızca laboratuvar ortamlarında test amaçlı olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi.

Şimdilerde yapay zekanın yaygınlaşmasında iki nedenin öne çıktığı görülüyor.

Bilgiye ulaşmak şimdiye kadar hiç bu kadar kolay olmamıştı. Şimdilerde yapay zekayı kullandığımız başlıca alanlar aşağıda sıralanmıştır.

Barış Özcan yapay zeka ile ilgili çok güzel bir çalışma yapmış. İzlemenizi tavsiye ederim.

Robotlar hakkında ilginizi çekebilecek diğer konular

Exit mobile version