Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde bulunan Rutgers Üniversitesi bilim insanları yeni keşifte bulundular. Bilimsel adı “Elysia chlorotica” olan kabuksuz deniz salyangozunun fotosentez yaptığı anlaşıldı.
Sadece bitkilere özgü olduğu bilinen, güneş enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülmenin adı olan fotosentez olayının kabuksuz bir deniz hayvanı tarafından yapılıyor olması büyük bir heyecan yarattı.
Elysia Chlorotica nasıl fotosentez yapmaktadır?
Bu deniz salyangozu, kahverengi yosun türlerinden topladığı klorofil içeren plastid hücre organelleriyle fotosentez yapmaktadır. Kahverengi yosundan alınan milyonlarca plastid organeli, salyangozun mide bölgesinde dizilmekte sanki bir güneş paneli gibi davranmaktadır.
Plastid organelleri, bitkiye ait hücre çekirdeğinden koparılmış olmalarına rağmen hayvan hücreleriyle fotosentez işlevini yerine getirmektedir.
Araştırmaya liderlik yapan Prof. Debashish Bhattacharya, bugüne kadar bitkiler gibi fotosentezle enerji üreten hiçbir hayvan türüne rastlanmadığının altını çizdi. Yapılan bu keşif ile yapay fotosentez sorunu da gündeme gelmiş oldu.
Bhattacharya, “Salyangozun izole plastidleri bitki hücresinden bağımsız olarak karbon üretmek için nasıl kullandığını anlayabilirsek, bizler de izole plastidleri kullanarak yeşil makineler yapıp biyo-enerji üretebiliriz.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Yapılmış olan bu araştırmanın sonuçları “Molecular Biology and Evolution” dergisinde yayımlanmıştır.
Bu keşfin bize hatırlattıkları
İnsanoğlunun diğer keşiflerinde olduğu gibi bu keşif, bize bir kez daha bir şeyi hatırlattı: Doğa’nın bir parçası olduğumuz gerçeğini. Doğadaki tüm canlılar dünya ile uyumlu bir yaşam sürerler. Bizler ise tam tersini yapıyoruz. Dünyamızı kirletiyoruz, yıkıyoruz ve yok ediyoruz.
Her zaman söylerim diğer tüm canlılardan hatta cansız varlıklardan yoktur hiçbir farkımız. Uyum içinde yaşamazsak bir gün yeryüzü bizi kovacaktır topraklarından.