2012’de bir kara deliğin çevresini gözlemleyebilmek adına, ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından kurulan Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen “çığır açıcı” olarak nitelendirilen bilgileri; 10 Nisan 2019 saat 16.00 tarihinde Brüksel, Santiago, Şangay, Taipei ve Tokyo’da eş zamanlı olarak gerçekleştirdikleri tarihi basın toplantı ile açıkladılar. Tarihi bir öneme sahip ilk kara delik fotoğrafı dünya ile paylaşıldı.
İşte insanlık tarihinde çekilmiş ilk kara delik fotoğrafı
M87 ismi verilen bir galakside yer aldığı belirtilen bu kara delik, Dünya üzerinde bulunan, yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan, 8 teleskobun bir ağ yardımıyla birbirlerine bağlanarak yürütülen bir çalışmayla görüntülendi.
Dünyanın 8 ayrı yerinde kurulu olan teleskoplardan alınan bu veriler, atom saati kullanılarak birleştirildi ve görmüş olduğunuz tarihteki ilk kara delik fotoğrafı ortaya çıkmış oldu.
Teleskobun yapılması için 20 ülkeden 60 kurum ve 200’den fazla kişi işbirliği yapmıştı.
Elden edilen veriler Albert Einstein’ın izafiyet teorisine katkı sunuyor
Albert Einstein‘ın izafiyet teorisine katkı sunacağı iddia edilen ve Brüksel, Santiago, Şangay, Taipei ve Tokyo’da eş zamanlı olarak tarihi bir toplantı gerçekleştirildi.
Kara deliğe ait bu fotoğraf, ilk kez Einstein’ın 20. yüzyıl başlarında izafiyet teorisi ile ortaya attığı kara delikler için yapılan ilk doğrudan gözlem olmuş oldu.
Avrupa Birliği Komisyonu Araştırma, Bilim ve İnovasyondan Sorumlu Üyesi Carlos Moedas da basın toplantısında konuşarak kara delik görüntüsünün insanlık için büyük bir bilimsel buluş olduğunu ifade etti.
İlgili İçerik
- Kara delikler nasıl oluşur? Meraklıları yazımızı okumaya davet ediyoruz.