Uşak İlinde Tarihi Değiştirecek Müthiş Keşif
Uşak Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Polat ve ekibi, Banaz İlçesi Sürmecik Kaplıcası Mevkii’nde, bundan 320 bin yıl öncesine ait bir yerleşim alanı olduğunu ortaya çıkardıklarını duyurdu.
Uşak Sürmecik Kaplıcası bölgesinde Paleotik Çağ Yontmataş buluntuları
Banaz’a 7 km mesafede Ören ve Gedikler köyleri arasında yer alan tarihi Sürmecik Kaplıcası’nın bulunduğu alanda rastlanan Paleotik Çağ Yontmataş buluntuları, şimdiye kadar Ege Bölgesi’nde saptanan en zengin Paleotik Çağ buluntu.
Yontma taştan yapılan aletlerin tipi ve özellikleri orta Paleolitik dönem Mousterien kültürünü ait izler taşımakta. Bu bulgulara göre, Uşak ve yöresinde yüz binlerce yıl boyunca insanların uzun süreler boyunca yaşadığını ortaya koyuyor.
Sürmecik’te bulunan bulgular Göbeklitepe’dekilerden daha eski zamanı işaret ediyor
Uşak’taki elde edilen bulgular Göbeklitepe‘deki bulgular ile karşılaştırılıyor. Göbeklitepe ise Şanlıurfa il merkezinin 22 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında bulunuyor.
Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10 – 12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş ve araları taş duvarla örülmüş olması. Bu dikilitaşların bir çoğunun üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartma ya da oyularak betimlenerek çizilmişler.
Göbeklitepe‘nin önemi, Milattan Önce 11.600 yılına ait bulguların varlığı. Uşak‘taki yapılan bu yeni keşif bu tarihi daha da geriye götürebilir.
İlgili İçerik:
Göbeklitepe’de dünya tarihini değiştirecek bir tapınak ortaya çıkarıldı. İnsanlık tarihinin yeniden yazılmasını sebep olacak bu tapınak hakkında ilginizi çekecek bir yazı hazırladık. İçeriği görüntülemek için tıklayınız.
Aşağıdaki video ise tarihi Uşak – Taşkent’i anlatmaktadır. İyi seyirler.