31 Işık Yılı Uzaklıkta Yeni Bir Süper Dünya

NASA’nın Süper Dünya kaşifi TESS uydusu, son zamanlarda yaptığı keşiflere yenisini ekledi. 31 ışık yılı uzaklıkta Dünya’ya son derece benzer bir gezegen olan süper dünyaya GJ 357 d ismi verildi. Canlı yaşamı için uygun koşulları barındırdığı düşünülen bu gezegenin yüzeyinde sıvı halde su barındırabileceği de ileri sürüldü.

31 ışık yılı mesafedeki yeni bir süper dünyanın keşfi

NASA’nın ötegezegenleri keşfetmek için 8 Nisan 2018 yılında fırlattığı TESS uydusu, son zamanlarda birçok bulguyla dünya gündemine gelmişti.

2019 Nisan ayında Dünya boyutundaki ilk gezegeni keşfeden ve Temmuz ayında bir sistemde üç tane daha yeni gezegenler bulan TESS, Ağustos ayı içerisinde de 31 ışık yılı uzaklıkta Dünya benzeri yeni bir gezegen daha keşfetti. TESS’in yaptığı bu yeni keşif bu Süper Dünya‘nın yaşanılabilir bir yer olacağı ile ilgili bilgiler de var.

GJ 357 d ismi verilen süper gezegen, Dünyamızdan yaklaşık iki kat büyüklüğe ve altı kat bir kütleye sahip. Astronomların yayınlamış oldukları makaleye göre GJ 357 d, kendi yıldızının yaşanılabilir bölge sınırları içerisinde bulunuyor. Bunun anlamı; teorik olarak gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulunma ihtimali var.

31 ışık yılı uzaklıktaki heyecan verici keşif

Araştırma lideri Lisa Kaltenegger konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı. Dedi ki: “Gerçekten de çok heyecan verici bir keşif oldu. GJ 357 d gezegeni ile ilk kez Dünya’ya yakın bir konumda yer alan ve ev sahibi yıldızının yaşanılabilir bölge sınırlarında bulunan bir Süper Dünya keşfettik.”

Yaşanabilir bir gezegen bulma konusunda takıntılı bir Astronomun hayat hikayesinin anlatıldığı bir film: Clara

Son zamanlarda TESS uydusundan gelen keşifler, film dünyasında bu türde filmlerin çekilmesine de ilham kaynağı olmuş durumda. 20 Mayıs 2018 yılında gösterimde olan Clara isimli film yaşanabilir gezegen bulmak isteyen bir astronomun yaşamını konu alıyor.

Clara Film Konusu

Takıntı düzeyinde yaşanabilir bir gezegen arayan bir astronom ile dünyanın bir çok yerinde bulunmuş meraklı bir sanatçı bir araya gelerek bilimsel bir keşif üzerinde çalışırlar. Araştırmaları süresince aralarında bir bağ oluşmaya başlayacaktır.

Film ne kadar bilimkurgu olarak kabul edilse bile aşk temasını farklı bir şekilde işliyor. Bundan sonrasında filmi izlemeyenler için başka bilgi vermeyeceğim.

Film;  Fermi Paradoksu, Tess Uydusu, kuantum dolanıklığı, James Webb teleskopu gibi konulara değiniyor. Aşkı hiç de tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde yeniden tanımlıyor. Ne yalan söyleyeyim film bittiğinde içiniz biraz buruk ayrılıyorsunuz.

Bir yorum yaz



Savaş Uyar

Umut bittiğinde yaşam da bitmiş demektir. Umudunuz hiç bitmesin..

İlginizi çekebilecek konular...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir